17 april 2023
Sanne

De stijgende prijzen lijken ons niet tegen te houden

Suiker heeft momenteel de hoogste prijs sinds 2012 bereikt. Dit komt door schaarste en handelsbeperkingen, en ja, dat merk je ook aan de prijzen in de winkels. Snoep en koek wordt namelijk steeds duurder. Maar ondanks dat de prijzen flink omhoog zijn gegaan, blijven we gewoon snoepen, zo meldt Nu.nl

Oplopende marktprijzen

Dat de prijzen omhoog zijn gegaan, komt door de oplopende marktprijzen voor suiker. Die zijn namelijk opgelopen naar bijna 22 cent per pond, de hoogste prijs sinds 2012. Dat komt vooral door exportbeperkingen in India en matige oogsten in Thailand, China en Mexico.

Snoep en koek

Theo Heere van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, ziet ook dat de prijzen omhoog zijn gegaan. “Vooral snoep en koek worden duurder. Bij chocolade is het effect kleiner, daar zit iets minder suiker in.” Toch is dit voor hem geen reden om over te stappen naar suikervervangers.

Suikertaks

Ook bij supermarkten merken ze dat alles waar suiker in zit duur wordt door de suikerschaarste en hogere prijzen voor suiker, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Volgens de branchevereniging is er namelijk meer vraag dan aanbod.

Toch blijft nu de vraag of een suikertaks, waarbij producten met suiker extra duur worden gemaakt, wel effect zal hebben. Volgens Heere gaan we er niet gezonder door dragen. “In de afgelopen jaren bleek dat consumenten ondanks een hoge inflatie niet minder snoep en koek mochten. Wel kozen ze bijvoorbeeld voor een eigen merk om kosten te besparen. We kopen niet minder, want de behoefte blijft.”

Lees ook: Rozijnen snoepen: verantwoord tussendoortje of suikerbommetjes?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, NU.nl | Beeld: Pexels