05 januari 2024
Esther Reitsema

Een mysterieus raadsel…

Tussen macaroni en spaghetti is het enige verschil de vorm. Toch is het je misschien weleens opgevallen dat je in de supermarkt meer betaalt voor spaghetti. Is daar eigenlijk een goede reden voor?

Meer betalen voor spaghetti

Favor Flav ontdekte dat je in Nederlandse supermarkten nagenoeg altijd meer betaalt voor een zak spaghetti dan voor een zak macaroni. Voor dezelfde hoeveelheid betaal je voor macaroni 1,79 euro, en voor spaghetti 1,99 euro. Nu zou je kunnen denken dat dit te maken heeft met het productieproces dat verschilt bij de pastasoorten, maar de Keuringsdienst kwam tot een hele andere conclusie.

Het oordeel van de Keuringsdienst

De Keuringsdienst heeft de fabrikant van de pasta gevraagd naar het verschil in prijs tussen macaroni en spaghetti. En inderdaad: zij claimden dat het ‘m zat in een andere manier van het snijden van de pasta. Daarnaast zouden beide soorten een andere deegsamenstelling hebben. “Dat klopt echter niet”, concludeerde de Keuringsdienst. “Net als in Italië worden alle pastasoorten van hetzelfde soort deeg gemaakt. Ook is het snijproces niet anders. Het deeg wordt met hoge druk door een vormpje geduwd. Daardoor krijg je rechte slierten, een spiraalvorm of het welbekende elleboogje waar we mee zijn opgegroeid.”

Terug naar Italië

Als we kijken naar het land waar het allemaal begon met de pasta, wordt de situatie nog verdachter. In Italië bestaat dat prijsverschil namelijk helemaal niet. Italianen betalen omgerekend naar een prijs per kilo hetzelfde voor spaghetti als voor macaroni.

Het lijkt er dus op dat dat er niet echt een duidelijke verklaring is voor het verschil in prijs. Dan toch maar macaroni de volgende keer…

Lees ook: Plastic zakjes op groente- en fruitafdeling bij Lidl vanaf deze week verdwenen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock