21 november 2022
Rowan Hattu

Dít is de duurste stamppot ter wereld

In het restaurant Slagerij de Beurs is voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het nuchtere, soms wat bescheiden gerecht werd door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie, die speciaal hiervoor samenwerkten, in een internationaal en extravagant jasje gestoken. Met exclusieve ingrediënten als truffel en kreeft wordt de oer-Hollandse stamppot tot een heel nieuw niveau getild. Voor een bedrag van maar liefst €1200,- kun jij met vier tot vijf personen genieten van een stamppot in pie-vorm vanaf 30 november.

Een jasje van deeg

De klassieke boerenkoolstamp krijgt een upgrade van truffel. De prijs van het gerecht wordt dan ook voornamelijk bepaald door dit ingrediënt: vanwege de warmte is de truffelprijs het afgelopen jaar sterk gestegen. Het geheel zit als pie chique verpakt in een knapperig jasje van deeg. De volledige pie is voor vier tot vijf personen en kost in zijn geheel €1200,-. Het restaurant bouwt voort op de traditie van een eeuwenoude Amsterdamse slagerij, en dus kan een bijzondere worst zeker niet ontbreken. De pie wordt geserveerd met een voor dit gerecht gecreëerde rookworst van Chaams hoen, kreeft en buikspek. Een kippenjus met truffel maakt het smakelijke geheel helemaal compleet.

Helft Nederlanders experimenteert met stamppot

Uit het grote Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie, blijkt dat Nederlanders een ongewone stamppot niet schuwen: 48 procent zegt te experimenteren met bijzondere soorten stamppot. 9 procent eet het vegetarisch, 57 procent met vlees, 34 procent wisselt af. Ook bleek uit het onderzoek dat 17 procent weleens luncht met stamppot.

“Het mooie aan stamppot is dat er voor iedere smaak een variant te bedenken is. Juist het contrast van de doe-maar-normaal Hollandse pot en exclusieve ingrediënten vind ik interessant”, laat Samuel Levie weten. “Met deze extravagante versie laten we zien dat deze klassieke Hollandse pot ook tot iets exclusiefs kan worden omgetoverd. Je kan een stamppot precies zo maken als je zelf wil. Of je nou met de aardappelbasis varieert, met de bladgroenten of met de toppings. We hopen mensen te inspireren zelf de keuken in te duiken en een bijzondere twist te geven aan deze Hollandse klassieker.”

Ook Timo de Beurs sprak over de Hollandse stamppot en vertelde dat hij een enorme fan is van de pieper. “De aardappel is een hele goede drager voor allerlei smaken. Aardappel en truffel gaan ook fantastisch met elkaar samen. Ik werk in mijn gerechten ook vaker met de combinatie boerenkool en truffel, dus voor mij was dit een één-tweetje!”

Stamppotavond 30 november

Op 30 november organiseert Slagerij de Beurs een eenmalige dedicated avond waarop de duurste stamppot exclusief te verkrijgen is. Wie interesse heeft, dient dit wel op voorhand aan te geven: reserveren is noodzakelijk. Stamppotliefhebbers kunnen deze avond hun hart ook op een andere manier ophalen: Voor €45,50,- kunnen gasten genieten van een volledig viergangenmenu van de hand van Timo de Beurs en Samuel Levie, met gerechten geïnspireerd op stamppot. Onderdeel van dit menu is ook een kleine proefportie van de duurste stamppot, optioneel met truffel. Reserveren kan via: https://www.slagerijdebeurs.nl/.

Thuiskoks kunnen aan de slag

Voor de enthousiaste thuiskoks is de receptuur van de duurste stamppot te vinden via https://aardappels.nl/. Daarbij zijn er ook een drietal recepten van budgetvarianten van de stamppot te vinden: met slimme hacks en ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn, laten de chefs zien dat je een normale stamppot in een handomdraai kunt upgraden naar een versie voor echte fijnproevers.

Lees ook: Recept: knoflooksoep met héél veel knoflook

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron & beeld: Food Cabinet