05 april 2022
Fabiën

Er wordt nog onderzocht of dit ook in de Nederlandse producten zit

Onlangs iets van Kinder Surprise gekocht? Let dan goed op. In België en Groot-Brittannië wordt men namelijk gewaarschuwd voor salmonella. De chocolade-eieren zouden onderdeel zijn van een salmonella-uitbraak in deze landen.

Chocolade-eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aan RTL Nieuws laten weten dat er op dit moment nog wordt onderzocht of de chocolade-eieren in Nederland ook besmet zijn met salmonella. Gisteren bracht de Belgische NVWA (FAVV: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) naar buiten dat er wordt gewaarschuwd voor producten van Kinder Suprise. Ze waarschuwen de consument de producten, die in de fabriek in Aarlen zijn geproduceerd, niet meer te eten.

“Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd”, zo luidt de waarschuwing. De Britse NVWA heeft gisteren dezelfde boodschap gedeeld.

Specificaties

Het gaat om de producten met de volgende specificaties:

  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een houdbaarheidsdatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,
  • Kinder Surprise Maxi met een houdbaarheidsdatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een houdbaarheidsdatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een houdbaarheidsdarum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat de salmonella-uitbraak ook in Nederlandse producten te vinden is, maar de NVWA laat aan RTL weten hier nog naar te gaan kijken.  “We zoeken dit samen met de Belgische autoriteiten nog verder uit”, zei een woordvoerder.

Wat houdt een salmonellabacterie precies in?

In Nederland gaan meestal verschillende varianten rond van de bacterie. Vaak zijn de klachten die je hiervan krijgt redelijk mild, maar in andere landen kunnen andere varianten de ronde doen. Hier kun je dan nare klachten van krijgen en zelfs last krijgen van buiktyfus of paratyfus.

Wat voor klachten je precies krijgt, hangt dus af van wat voor soort bacterie je precies binnenkrijgt. Maar ook andere dingen zijn van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid bacteriën die je binnenkrijgt. Hoe je immuunsysteem werkt is ook van invloed. Meestal zul je van de eerste symptomen last krijgen zo’n 6 à 48 uur na het eten van een besmet product, en houden de klachten ongeveer drie tot zeven dagen aan. Hier moet je op letten:

  • Misselijkheid
  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Overgeven
  • Koorts

Lees ook: 5x eten dat een positief effect heeft op je humeur

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Tips en Weetjes | Beeld: Twitter, Unsplash