Happy foods!

We zijn allemaal op de hoogte van zogenaamde super foods, die heel gezond zijn. Maar wist je dat er ook happy foods bestaan? De stofjes en samenstelling van deze voedingsmiddelen gaan onder meer stemmingswisselingen tegen. Ideaal als je even niet zo lekker in je vel zit en je humeur wel een oppepper kan gebruiken. 

Zit je niet helemaal lekker in je vel of heb je een off day? Dan is het verleidelijk om jezelf blij te maken met zoet of vet eten dat bomvol calorieën zit. Helaas moeten we je uit de droom helpen, want dergelijk troostvoedsel heeft vaak juist een negatieve invloed op je slaap, stemmingswisselingen en stressniveau. Je kunt beter voor gezonde energieboosters gaan. De volgende vijf dingen hebben een positief effect op je gezondheid en humeur, zonder nadelige bijeffecten.

1. Vette vis

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt op een off day, maar vette vis is erg goed voor je. Je lichaam kan zelf geen omega-3-vetzurgen aanmaken, die je wel binnenkrijgt door het eten van vette vis zoals zalm en witte tonijn. Vette vis is rijk aan twee soorten omega-3 vetzuren: docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Sommige onderzoeken bewerken dat een tekort van deze stofjes verband houden met een lichte mate van depressie.

2. Pure chocolade

Dit klinkt meer als iets waar we zin in hebben op een baaldag: chocolade! Pure chocolade, wel te verstaan. Chocolade met een hoog cacaogehalte bevat het bestanddeel fenylethylamine (PEA), een stofje dat in de hersenen wordt vrijgegeven voor een geluksmoment. Ook zit er anandamide in pure chocolade, wat ervoor zorgt dat je je ontspannen voelt. Daarnaast is aangetoond dat het de bloedtoevoer naar- en gezondheid van je hersenen kan stimuleren, ontstekingen kan verminderen en stemmingsregulatie kan ondersteunen.

3. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Onder meer kimchi, yoghurt, kefir, kombucha en zuurkool, allemaal gefermenteerde voedingsmiddelen, kunnen de darmgezondheid en je humeur een boost geven. Door het fermentatieproces bevinden zich levende bacteriën in deze producten die suikers kunnen omzetten in alcohol en zuren. Hierbij worden probiotica aangemaakt en zo wordt de groei van gezonde bacteriën in de darmen ondersteund.

4. Bananen

Deze vrolijke gele vrucht doet ook veel voor je gemoedstoestand. Bananen bevatten veel vitamine B6, wat helpt bij het synthetiseren van feel good-neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. De suiker uit een banaan komt in combinatie met vezels langzaam vrij in je bloedbaan, wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en beter stemmingsbeheersing. Een te lage of schommelende bloedsuikerspiegel kan namelijk zorgen voor prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

5. Haver

Haver helpt je energieniveau stabiel te houden. Het is een bron van vezels, die helpen de vertering van koolhydraten te vertragen, waardoor suiker geleidelijk vrijkomt in de bloedbaan – net als bij bananen. Eet je haver (en dus vezels) als ontbijt? Dan kun je meteen een beter humeur en energieniveau voelen dankzij een stabielere bloedsuikerspiegel. Eet het in de vorm van havermout, muesli of (suikervrije) granola: wat jij maar lekker vindt!

Ook lekker: 6 Gezonde smoothies die smaken als milkshakes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels