Volgens OMT hadden restaurants open kunnen blijven

14 oktober 2020

Het OMT vond dat onderzocht moet worden of restaurants – die niet ook een café zijn – open konden blijven

Het kabinet kwam dinsdagavond met ingrijpende maatregelen. Er komt een mondkapjesplicht, na acht uur ‘s avonds mag geen alcohol meer worden verkocht en de horeca gaat de komende maand dicht. Volgens het OMT hadden de restaurants best gespaard kunnen blijven, mits ze niet ook een café zijn. 

Advies aan kabinet

Volgens experts van het Outbreak Management Team hadden restaurants open kunnen blijven, indien ze voldoen aan strenge voorschriften. Zo mogen ze dus niet ook nog een café zijn, moeten zij zich beter houden aan de gezondheidscheck en registratie van gasten en moet er te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden worden. Daarnaast zouden er maximaal vier gasten per tafel mogen aanschuiven, en zou die tafel per avond maar één keer gevuld mogen zijn. Ook zou bedienend personeel gebruik moeten maken van face shields, zoals een plastic masker voor het gezicht.  Dat was het advies van het OMT aan het kabinet.

Gedeeltelijke lockdown

Dinsdagavond kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat de horeca de komende vier weken volledig dicht zal gaan. Dus ook de restaurants. Volgens het RIVM zorgen de restaurants namelijk voor een kwart van de virusclusters in de horeca. Hiermee legt het kabinet het advies van het OMT naast zich neer. Wel gaat het kabinet in gesprek met de betrokken partijen over de nabije toekomst en eventuele oplossingen.

Reactie horeca

Uiteraard is de horecabranche niet blij met de dinsdagavond aangekondigde maatregelen, die 14 oktober om 22:00 uur ingaan. Het onbegrip bij Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland, is al helemaal groot nu blijkt dat het kabinet het advies van het OMT niet heeft opgevolgd. “Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan (horeca)ondernemers”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “Dit advies geeft des te meer aan hoe urgent het is om direct naar gerichte oplossingen te kijken en niet de twee of zelfs vier weken af te wachten.”

Lees ook: Lief! Dochter redt de tacotruck van haar vader door een tweet

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Unsplash