20 juli 2018
Naomi

Hebben die capsules echt zin?

Velen van ons zweren erbij: omega-3 capsules. De gele pillen zouden goed zijn voor je hart en bloedvaten. Dat willen we natuurlijk allemaal en dus grijpen we massaal naar de visolie-supplementen. Is dat terecht? Cardioloog Ron Peters vertelde aan BNR dat dit zo hoeft te zijn…

Er is onderzoek gedaan met opvallende resultaten.

Eskimo’s

Waar wij dachten dat we gezonder werden van omega-3 pillen, blijkt dit in werkelijkheid helemaal niet het geval te zijn. Je wordt er ook niet slechter van, maar er is nagenoeg geen bewijs dat het bevorderlijk werkt voor je hart. De kans dat je hart er echt van profiteert is zelfs maar één op duizend. Helemaal niet zo groot als gedacht dus. Maar hoe komt het dan dat we die capsules massaal slikken? Dat ligt allemaal aan de eetgewoontes van de eskimo’s (of Inuït zoals ze zichzelf noemen). Zij eten in vergelijking met de westerse wereld relatief veel vis en daarin zit ook veel Omega-3. Zij hebben in vergelijking met ons heel weinig hart- en vaatziekten, maar dat hoeft niet één op één met elkaar te maken hebben. Wij wonen bijvoorbeeld ook in een stad en zij niet, aldus Peters.

Plantaardige oliën

Volgens Peters kunnen we ons beter richten op andere dingen. “Door de olie gaat de gezondheid wel een klein beetje de goede kant op, maar vergeleken met afvallen, niet roken en je cholesterol omlaag proberen te krijgen, stellen de capsules weinig voor.” Hij denkt dat de capsules vooral voor de handel zijn en niet zo zeer voor het gezonder maken van de mens. Daarbij raadt hij aan om dierlijke vetten te vervangen voor plantaardige vetten. Dat zou volgens hem vele malen meer effect hebben dan een capsule visolie.

Lees ook: Gebruik jij vaak voedingssupplementen? Als je dit leest laat je ze voortaan wel staan!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: pxhere