25 augustus 2017
Naomi

Bijna de helft van de Nederlanders slikt voedingssupplementen

Veel mensen gebruiken voedingssupplementen. Ze doen dit vooral om extra voedingsstoffen binnen te krijgen, betere sportprestaties te leveren of beter te slapen. Toch is dit niet altijd een slim plan. Als je niet gediagnostiseerd bent met een tekort kan het zelfs gevaarlijk zijn. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NCIV) waarschuwt mensen om vooral niet alles te slikken. 

Het NCIV is een onderdeel van het UMC Utrecht. Ze publiceerden vandaag een jaaroverzicht waarin ze waarschuwen voor de gevaren. De etiketten kloppen niet altijd en ook de dosering is soms hoger dan aangegeven. Sommige supplementen bevatten zelfs ingrediënten die verboden zijn.

Sport- en afslanksupplementen

“Mensen moeten zich bewust zijn dat je niet zomaar alles kunt slikken”, zegt Irma de Vries, internist-toxicoloog bij het NVIC.  Nederlanders slikken massaal supplementen. Bijna de helft van de Nederlanders slikt dagelijks capsules, druppels, poeders of iets dergelijks. Er moet vooral opgepast worden voor de sport- en afslanksupplementen. “Het meest risicovol zijn stimulerende sport- en afslankmiddelen. We kregen vorig jaar opvallend veel meldingen over pre workout poeders, die mensen innemen voordat ze gaan sporten. Daarin zitten soms gevaarlijke amfetamineachtige stoffen die op de dopinglijst staan. Die kunnen leiden tot hoge bloeddruk, hartklachten en soms zelfs een hartinfarct”, waarschuwt Irma de Vries van NCIV tegenover het AD.

Risico’s beperken

Om voor jezelf de risico’s zo goed mogelijk te beperken raadt De Vries aan: “Vraag jezelf eerst af of je het echt nodig hebt. En als je ze toch wil gebruiken, doe het dan op een manier zoals het wordt aanbevolen. Soms denken mensen dat het sneller werkt als ze meer pillen nemen. Het aantal meldingen neemt jaarlijks toe. Dat zegt iets over deze tijdsgeest en de populariteit van voedingssupplementen. Veel mensen denken dat ze daarmee gezond bezig zijn, maar bij een goede uitgebalanceerde voeding is dit geen noodzaak.”

Wil je dit nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pxfuel