04 juni 2019

Voor de zesde dag op rij ligt de grootste Nutella-fabriek ter wereld stil

We hebben slecht nieuws voor de Nutella-liefhebbers onder ons: de grootste fabriek ter wereld waar deze goddelijke hazelnotenpasta wordt geproduceerd, ligt al een week stil. De reden dat de fabriek stilligt is een actie van werknemers van de fabriek om hoger loon te krijgen. Zo worden onder andere de bekende Kinder Bueno’s al een week niet meer geproduceerd.

Wie wordt er ook zo verdrietig van dit slechte nieuws?

Werknemers eisen loonsverhoging

In het Normandische Villers-Ecalles hebben 160 werknemers sinds vorige week het werk neergelegd. “Geen enkele vrachtwagen is sindsdien nog uitgereden”, zegt Fabrice Canchel van de vakbond FO. Ze benadrukt in haar bericht dat er een tekort aan grondstoffen begint te komen. “De productie van Kinder Bueno ligt sinds vorige week dinsdag stil. Op de vier lijnen voor de fabricatie van Nutella werkt er nog één aan twintig procent van de capaciteit”, aldus Canchel. De werknemers van de Nutella-fabriek eisen een loonsverhoging van 4,5 procent en een premie van 900 euro. Daarnaast leveren de vakbonden ook kritiek op de achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden.

Nutella en Kinder Bueno

De directie van de fabriek heeft een interne mededeling uitgedaan dat de ‘blokkade totaal illegaal is’. Dagelijks produceert deze Nutella-fabriek  zo’n 600.000 potten met Nutella. Dit is ongeveer een kwart van de wereldwijde productie van de hazelnotenpasta. In totaal werken er bijna 400 mensen bij deze organisatie. De productie lag zo’n drie maanden geleden ook al een aantal dagen stil. De reden was destijds niet stakende werknemers, maar een kwaliteitsprobleem van de Nutella-chocopasta en Kinder Bueno-chocoladerepen. Wat de invloed van deze staking is op de verkoop van Nutella in ons land, is niet bekend.

Lees ook: Yes! Tony’s Chocolonely komt weer met een nieuwe smaak

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash