10 juni 2024
Hanna Mellema

Dit blijkt uit onderzoek van het Diabetesfonds

Heb jij altijd door hoe veel suiker je eet? Voor heel veel mensen in Nederland geldt dat dit niet het geval is. Het Diabetes Fonds onderzocht of Nederlanders zich bewust zijn over hun eigen suikerconsumptie, en de uitkomsten zijn aardig schrikbarend.

Schatting

Het Diabetes Fonds vroeg 1140 Nederlandse volwassenen om hun dagelijkse suikerconsumptie in te schatten. De ondervraagden kwamen uit op een geschat gemiddelde van 7,4 suikerklontjes per dag. Maar wat blijkt? In de praktijk ligt dit veel hoger! Gemiddeld consumeren we namelijk ruim 14 suikerklontjes per dag. Dat betekent dat we in een jaar zo’n 10 kilogram suiker méér eten dan we zelf denken… Oei!

Pakjes en zakjes

De oorzaak van deze hoge suikerconsumptie heeft er niet alleen mee te maken dat we te veel snoep, frisdrank en koek eten. Er is namelijk een andere boosdoener, waar veel mensen zich niet bewust van zijn: maaltijden uit pakjes en zakjes. Uit het onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat driekwart van de Nederlanders minimaal een keer per week gebruik maakt van kant-en-klare sauspakjes of zakjes kruidenmixen, terwijl koken met eigen kruiden vaak veel gezonder is.

Volgens het Diabetes Fonds zijn veel mensen zich niet bewust van de ingrediëntenlijst op pakjes en zakjes, terwijl je daar juist kunt zien hoeveel suikers erin zitten. “Om suiker te herkennen is letten op woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose, of stroop en siroop belangrijk”, vertelt de organisatie. “Door met verse en onbewerkte producten te koken, smaken gerechten net zo lekker. Daarnaast weet je wat je eet met pure kruiden. Daar zitten niet allerlei toevoegingen als suiker, zout of onnodige conserveermiddelen in.”

Nationale Suiker Challenge

Op dit moment zijn er 1,1 miljoen mensen in Nederland die diabetes type 2 hebben, en 1,4 miljoen Nederlanders heeft prediabetes. Prediabetes betekent dat je al in het voorstadium van diabetes type 2 zitt, en grote kans hebt om grote kans die ziekte ook te krijgen. Het is dan ook niet gek dat het Diabetes Fonds aan de bel trekt.

Om het bewustzijn van Nederlanders rondom suiker te vergroten, organiseert het fonds de Nationale Suiker Challenge. Deze actie loopt van 10 tot en met 16 juni, en deelnemers houden zich tijdens deze periode bewust bezig met het eten van suikervrije maaltijden. Wanneer je je aanmeldt voor de challenge, kun je direct het nieuwe Suiker Challenge Magazine boordevol lekkere recepten en handige tips downloaden. Dus, waar wacht je nog op?

Lees ook: Wat je niet moet doen wanneer je wilt afvallen

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: NOS , Diabetes Fonds | Beeld: Pexels