09 juni 2021

Eet jij ook al minder vlees?

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat we vorig jaar met z’n allen massaal minder vlees zijn gaan eten. Mogelijk is corona hier ook op van invloed geweest.

Minder vlees eten

Het CBS heeft vorig jaar ruim 3.600 mensen van achttien jaar of ouder gevraagd naar hun eetgewoonten. Van hen gaf ruim een derde aan dat zij minder vlees zijn gaan eten. Daarnaast is een half procent volledig gestopt met vlees op tafel zetten. Maar liefst tachtig procent gaf aan niet meer dagelijks vlees te eten. In totaal gaf vijf procent van de ondervraagden aan nooit vlees te eten, tegenover twintig procent die nog wel dagelijks vlees eet.

Verschillen

Er zitten ook nog verschillen in hóe mensen gestopt zijn met vlees eten. Van hen geeft drie procent aan wel vis te eten. Dit noem je ook wel pescotariërs. Degenen die én geen vlees, én geen vis eten heten vegetariërs. Dit is twee procent van de niet-vlees-eters. Een klein groepje van 0,4 procent geeft aan voor een volledig plantaardig dieet te kiezen. Bovendien zat er duidelijk verschil tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Die eerste groep laat vlees namelijk eerder staan. Ook gaven vrouwen vaker aan vlees te laten zitten dan mannen.

Corona

Mogelijk is de coronapandemie van invloed geweest op het veranderende eetgedrag. Deze is immers al snel gelinkt aan een dierenmarkt in China. Mogelijk heeft dat dus invloed gehad. De coronamaatregelen, die ervoor zorgden dat we minder makkelijk ergens een hapje konden eten, hebben misschien ook bijgedragen.

Lees ook: Onderzoek: Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Christopher Carson