18 maart 2022
Redactie Kookfans

Wist jij dit al over Nationale Pannenkoekdag?

Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag! Dat betekent dat we vandaag massaal aan het bakken (en smullen) slaan. Vooral schoolkinderen gaan hard aan de slag – als mooi gebaar richting ouderen. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Wij leggen het je uit.

Nationale Pannenkoekdag 2022

Nationale Pannenkoekdag is ontstaan in 2007, als initiatief van Koopmans en Tefal. Het doel is om zoveel mogelijk ouderen blij te maken met zelfgebakken pannenkoeken. Wie is er immers niet opgegroeid met de heerlijke baksels van opa en oma? Op Nationale Pannenkoekdag worden de rollen omgedraaid. Op veel scholen gaan de kids nu eens aan de slag voor de ouderen. Zelf beslag maken en aan de slag met zo’n grote koekenpan. Vervolgens kunnen de pannenkoeken natuurlijk naar smaak versierd worden voor de fijnproevende ouderen. Een pannenkoekfeestje met een mooi doel, dus! Dit jaar is het een bijzondere editie van Nationale Pannenkoekdag. Het is namelijk de 15e editie van het grote smulfeest! Dit jaar, net zoals in 2021, op veel plekken nog in aangepaste vorm.

Stijgende lijn

Bovendien is deze smakelijke dag steeds populairder geworden. In 2007 begon de actie met ongeveer 60 deelnemende scholen. In 2019, het meest recente ‘normale’ Pannenkoekjaar, stond de teller op maar liefst 1.500 scholen. Koopmans vertelt: “Ofwel: een pannenkoekfeest met 75.000
leerlingen die zo’n 162.500 pannenkoeken bakken voor 79.000 ouderen. Daarvoor kregen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 40.625 koksmutsen.” Dat is nogal wat!

Lekkere pannenkoeken

En mocht je nu zelf ook trek hebben in zo’n smulfestijn van pannenkoeken, dan zit je hier goed. Kookfans heeft namelijk de lekkerste pannenkoekrecepten voor je op een rijtje gezet. Of je nu gaat voor hartig of zoet, een klassieke Hollandse pannenkoek of zo’n bijzondere Japanse soufflépannenkoek: keuze te over.

We kunnen je in elk geval vertellen dat je pannenkoeken het lekkerst smaken wanneer je ze deelt met je dierbaren. Dus lever een bordje af bij je lieve oma, of smul ervan met familie, vrienden, of buren. Eet smakelijk!

Lees ook: De lekkerste pannenkoekrecepten voor Nationale Pannenkoekdag!

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Pannenkoekdag.nl | Beeld: Koopmans