25 september 2020
Vivian

Geen vieze luchtjes meer uit de koelkast of prullenbak

Je keuken is een plek vol eten, etensresten en vuile vaat. Dat kan nogal voor wat luchtjes zorgen. En niet altijd even lekkere luchtjes. Om nou de hele tijd met luchtverfrisser te spuiten, is ook niet zo’n goed idee. Daarom hebben wij 6 trucjes waarmee jij ervoor zorgt dat jouw keuken altijd lekker ruikt.

1. Fris je koelkast op met vanille

Maak eerst je koelkast schoon en haal eten dat over de datum is eruit. Dompel nu een wattenbolletje in vanille-extract en leg dit op een klein schaaltje in de koelkast. De beste plek hiervoor is aan de achterkant van een van de planken. Door de vanille krijgt jouw koelkast een heerlijke geur.

2. Geef je prullenbak een lekker geurtje

Dat de plek waar je je voedselresten in weggooit niet zo lekker ruikt, zal je niet verbazen. Vooral wanneer je iets van vis hebt gekookt of weer eens bent vergeten ‘m buiten te zetten komen de nare geurtjes je tegemoet. Wat je kunt doen om die geurtjes tegen te gaan, is het volgende. Leg wat krantenpapier onderin de prullenbak. Als er iets uit je vuilniszak lekt, vangt het krantenpapier dit op. Leg vervolgens één of twee droogtrommeldoekjes onder de voering van de prullenbak om geurtjes te neutraliseren.

3. Gebruik azijn voor een stinkende vaatwasser

Heeft jouw vaatwasser een vervelend, zuur luchtje? Laat een cyclus draaien met twee kopjes witte azijn in plaats van een vaatwastabletje. Azijn gaat bacteriën én vieze luchtjes tegen. Daarnaast zorgt een kommetje azijn in je vaatwasser er ook voor dat je glazen glashelder worden.

4. Laat actieve kool zijn werk doen

Dé tip tegen nare luchtjes: actieve kool. Actieve kool absorbeert geur en vochtigheid. Je hebt speciale actief-koolstoffilters die je op de plekken neer kan leggen die het meest stinken. Denk aan je sporttas, in je prullenbak of bij een commode in de buurt. Maar ook in de keuken komt actieve kool goed van pas.

5. Maak een simmer pot

Wat is een simmer pot, zul je je ongetwijfeld afvragen. Nou, wij moesten het ook even opzoeken. Eigenlijk komt het neer op een pan met water, vol ingrediënten die lekker ruiken. Denk voor de herfst bijvoorbeeld aan tijm, citroen, appel, sinaasappelschil, nootmuskaat, kaneel en gember. Zet de pan op het vuur en laat het sudderen (in het Engels: simmer). Roer het daarna nog eens goed door en geniet van de heerlijke herfstige geur in huis.

6. Verfris je gordijnen, kussens en bank

Je gordijnen, kussens en bank kunnen op den duur een beetje smoezelig gaan ruiken. Daarom is het goed om die zo nu en dan een goede opfrisbeurt te geven. Pak bijvoorbeeld die fles goedkope wodka uit je kast. Doe hier wat van in een spuitfles en spuit dit lichtjes over de stof. Wodka is namelijk een natuurlijke deodorant en een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Perfecte manier om je gordijnen op te frissen tussen twee wasbeurten door.

Lees ook: 10 ultieme schoonmaaktips om je oven te reinigen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels