10 april 2020

Help aardappeltelers een handje door meer patat te eten

We worden allemaal hard geraakt door de coronacrisis. De een harder dan de ander. Ook kwekers van Nederlandse producten hebben het moeilijk, want er is momenteel een enorm overschot aan frietaardappelen. Gelukkig kunnen we een handje helpen door meer friet te eten.

Harde klap

Vergeet je gezonde eetgedrag een extra avondje per week en bestel een frietje. Nu de horeca dicht is en de export wegvalt, zitten telers met 1,5 miljard aardappelen die geen bestemming hebben. De Nederlandse Aardappel Organisatie verwacht dat een miljard kilo gaat bederven. Dat is niet alleen zonde, maar aardappeltelers moeten dan ook nog eens een harde klap incasseren.

Frietoverschot

Met name het overschot frietaardappelen is groot. Gelukkig kunnen we helpen, gewoon vanaf onze bank. Door meer friet te eten (kunnen we lekker lui bestellen). Door dit te doen, kunnen we het overschot hopelijk wat inkrimpen. Ook kun je nog steeds friet afhalen en daarmee je steentje bijdragen.

Meer patat eten

Om het overschot te verkleinen, startten brancheorganisatie Akkerbouw en Strategisch Bureau Doordacht de campagne #Benefrietjes. Met de campagne roepen de organisaties mensen op om meer friet te eten. “Samen werken we de aardappelberg weg”, aldus de organisaties.

Ook de bloemensector

Wil je meer doen dan slechts een extra patatje wegwerken? Haal dan wat vaker bloemen in huis. Ook de bloemensector heeft het momenteel zwaar. Jaarlijks haalt de Nederlandse sierteeltbranche een omzet van 7 miljard euro binnen. 6,2 miljard wordt verdiend door de export naar het buitenland.

Goed plan!

Dus we weten wat ons te doen staat. Vertel je lief dat jij voor het eten zorgt, haal patat op en verras meteen je geliefde door een bosje bloemen mee te nemen. Heerlijke maaltijd, mooi versierde tafel én je steunt daarmee ook nog eens de locals.

Lees ook: Zo verwarm je overgebleven patat zónder dat het klef wordt

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash