Was jij meloen voordat je hem aansnijdt?

Meloen is een van onze favoriete fruitsoorten. Lekker zoet en sappig, heerlijk! Helaas kunnen we niet het hele jaar genieten van meloen, want vooral in de zomer is deze vrucht erg lekker en rijp. Gelukkig weten we dat het ooit weer zomer wordt en we dus ook weer kunnen genieten van een lekker stuk meloen. Mocht je binnenkort het fruit willen eten, denk er dan om dat je hem eerst wast voordat je hem aansnijdt.

Het is een kleine moeite.

Wassen

Dat we onze groenten en fruit moeten wassen, is wel duidelijk. Aan veel soorten groenten kan nog aarde zitten, omdat het nu eenmaal uit de grond komt. Daarom wassen we onze groenten altijd zorgvuldig. Daarnaast worden de meeste groenten en fruit bespoten met chemische pesticiden die je er liever afspoelt voordat je een hap neemt. Maar, wij hadden eerder nooit bedacht om iets met een schil te wassen. Je eet de schil van een banaan of meloen immers niet op! Maar, in het geval van een meloen is er toch een goede reden om hem wel te wassen.

Snijden

Als je een meloen gaat eten, snijd je deze natuurlijk eerst in stukken. Omdat je met je mes de schil aanraakt, komen eventuele bacteriën van de schil ook op het vruchtvlees terecht. Daarnaast zit je natuurlijk met je handen aan de meloen. Waarom dit erg is? Op de schil van de meloen kunnen veel bacteriën zitten. De meloen wordt geoogst, getransporteerd en in de supermarkt gelegd. Onderweg naar jouw bord zitten er dus talloze mensen aan de meloen, met alle bacteriën van dien.

Bacteriën

Moeten we echt zo bang zijn voor bacteriën en is de kans echt groot dat je er ziek van wordt? Helaas wel. Er zijn vaker gevallen geweest waarbij de gevaarlijke listeria-bacterie werd gevonden op meloenschil. Deze bacterie kan ervoor zorgen dat je diarree krijgt en is vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen erg gevaarlijk. Door je meloen te wassen, een kleine handeling, kun je besmetting al voorkomen.

Voorkom besmetting

Voorkom besmetting en was je meloen voordat je hem aansnijdt en was je handen met zeep nadat je de meloen hebt vastgehouden. Houd de meloen onder de stromende kraan en borstel hem schoon met een afwasborstel en eventueel een beetje zeep. Kies een meloen uit die nog helemaal heel is en geen beurse plekken, gaatjes of scheurtjes heeft, hierdoor kunnen bacteriën in de meloen terecht komen.

Lees ook: De angstaanjagende reden waarom mandarijnen uit blik zo schoon zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: CookingLight | Beeld: Pexels