24 februari 2020
Sabine

Heb je onlangs kaas gekocht bij Jumbo? Controleer dan snel of je niet deze kaas in huis haalde

Nederlanders staan bekend als kaaskoppen en die titel houden velen in stand. In de koelkast van menigeen vind je dan ook een goed blok kaas. En soms pakken we uit, dan kopen we een wat luxer kaasje. Is dat voor jou ook het geval en kocht je die kaas onlangs bij Jumbo? Dan is het opletten geblazen. De supermarktketen roept namelijk een van haar kazen terug.

Camembert Calvados

Niet alleen Jumbo, maar ook Dupont Cheese België heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor Camembert Calvados. Jumbo supermarkten en diverse kaasspeciaalzaken verkochten de kaas. Echter, het blijkt dat de kaas mogelijk is besmet met een listeriabacterie en een E-coli STEC bacterie.

Productspecificaties

Jumbo drukt haar klanten op het hart om de kaas niet te consumeren. Het gaat om de Camembert Calvados met EAN 2324538000000 met houdbaarheidsdatum van 25-02-2020 en 29-02-2020. De supermarkt haalt de kaas per direct uit de schappen. Klanten die de kaas kochten, kunnen het terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug. Geen bonnetje meer? Geen probleem, je krijgt alsnog je aankoopbedrag terug.

Kaasspeciaalzaken

Ook bij diverse kaasspeciaalzaken werd de kaas verkocht. Deze zaken waarschuwen voor de Camembert Calvados 1 kg met een houdbaarheidsdatum van 25-02-2020 met EG-nummer FR 62-206-030 CE. Twijfel je over jouw gekochte kaas? Neem dan contact op met de kaasspeciaalzaak waar je de kaas kocht.

Risico’s listeria

Wie gezond is en per ongeluk toch de listeria bacterie binnenkrijgt, kan binnen 1 tot 90 dagen griepachtige verschijnselen ervaren. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand kan het eten van voedingsmiddelen met de listeria bacterie leiden tot een gevaarlijke infectie. Bij zwangere vrouwen kan de besmetting zelfs leiden tot een miskraam. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt hen dan ook aan om contact op te nemen met hun huisarts als zij iets hebben gegeten dat mogelijk is besmet met Listeria.

Risico’s E-coli STEC

Het binnenkrijgen van E-coli kan leiden tot misselijkheid bij gezonde mensen. Ook kan het braken en (bloederige) diarree tot gevolg hebben. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen vormt het een groter risico. Opnieuw raadt NVWA mensen aan om hun huisarts te raadplegen als ze meer informatie willen of als ze gezondheidsklachten ervaren na de consumptie van de kaas.

Lees ook: Kun je kaas nog eten wanneer er schimmel op zit?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NVWA | Beeld: Maurits90, Wikimedia Commons