14 december 2017
Sabine

Kun je de schimmel er nu wel of niet afsnijden?

Kaas op brood, kaas door de pasta, kaas over de lasagne en soms zelfs kaas door de aardappelpuree. Niet iedereen houdt van het romige hapje, maar over het algemeen kun je veel Nederlanders een plezier doen met een flinke portie kaas. Heerlijk. Velen voelen dan ook verscheidene emoties wanneer er schimmel op de kaas zit, maar kun je dit er dan afsnijden en verder eten? Wij weten hoe het zit.

In sommige gevallen kan het gewoon!

Weggooien 
Over het algemeen geldt dat je dingen het beste naar de prullenbak kunt verbannen wanneer er schimmel op zit, maar kaas is hierop een uitzondering. Maar ook in dit geval zijn er weer uitzonderingen. De ene kaas kun je wel eten wanneer je de schimmel eraf snijdt, maar de andere moet alsnog regelrecht de kliko in.

Zachte kaas
Zachte kazen zoals hüttenkäse, roomkaas en ricotta moeten meteen weggegooid worden zodra hier schimmel op zit. Hetzelfde geldt voor kaas die geraspt of gesneden is. De schimmel kan zich in dit geval makkelijk verspreiden. Bacteriën zoals listeria, salmonella en E. coli kunnen in de schimmel groeien.

Harde kazen
Over het algemeen is de schimmel niet in staat om zich snel te verspreiden wanneer het op harde kazen zit, zoals een stuk cheddar kaas, Parmezaanse kaas of Zwitserse kaas. In dit geval kun je de schimmel van de kaas snijden. Zorg er wel voor dat je minstens 2.5 centimeter extra wegsnijdt rondom de schimmelplek. Het is ook belangrijk dat het mes dat je gebruikt de schimmel niet raakt.

Schimmel
Natuurlijk heb je óók nog schimmels die niet schadelijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van kazen zoals brie, gorgonzola en camembert? Deze kazen bevatten schimmels die wel veilig zijn om te eten.

Lees ook: Eet jij iedere dag kaas? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: MayoClinic | Beeld: Videostill YouTube Chowhound