30 april 2021

‘Dit is letterlijk en figuurlijk een donkere dag’

De horeca heeft het niet getroffen met het weer. Sinds de terrassen woensdag weer open mogen, leek het erop dat het de horeca weer positief gezind was. Na bijna een half jaar gesloten te zijn, keek iedereen reikhalzend uit naar de dag dat het terras weer open kon. Helaas gooit het weer roet in het eten en blijven de terrassen na de opening alsnog leeg. 

Duurder om te openen

Door het ontbreken van warme temperaturen is het voor sommige horecabazen duurder om het terras te openen dan de zaak gesloten te houden. Hermann Hell (veertien horecazaken, waarvan acht in Rotterdam) zegt hierover: “Ik kan mijn personeel niet last minute afbellen, en bovendien snapt je publiek het niet meer als je de ene dag open bent en de andere weer dicht.” De horecabaas heeft daarom om 12:oo uur de terrassen weer geopend, maar door het weer was hier weinig belangstelling voor. Herman: “Dit is letterlijk en figuurlijk een donkere dag.”

Onmogelijk

Ook andere horecabazen sluiten zich bij Hermann aan en zijn niet te spreken over de maatregelen. Maarten Hinloopen (acht horecazaken in Den Haag) zegt hierover: “Het is onmogelijk om met alle beperkingen winst te maken. Niemand die me kan uitleggen waarom we mensen ‘s ochtends geen koffie mogen serveren voor bij de krant.”

Deceptie

Laurens Meyer (horecabaas van vijftig zaken door heel Nederland) heeft het geluk dat één van zijn restaurants het wel druk heeft. “De Drie Gezusters in Groningen is goed bezet. Die is overdekt en verwarmd”, legt Laurens uit. De horecabaas beleeft de afgelopen dagen als een ‘deceptie’ nadat woensdag de terrassen nog helemaal bezet waren. Laurens hoopt daarom op een snellere vaccinatiecampagne.

‘Enkel voor de moraal’

Toch zijn er ook horecabazen die allang blij zijn dat hun zaken weer open mogen. Zo zegt Won Yip, een succesvolle horecabaas in Amsterdam en tevens jurylid van Dragons’ Den, dat de opening van de terrassen ‘enkel voor de moraal’ is. “Of het nu mooi of slecht weer is, deze versoepelingen hebben geen enkel economisch nut voor horecaondernemers”, legt Won uit. Volgens hem is het daarom beter als het kabinet meer aandacht in het vaccineren steekt dan in het versoepelen.

Lees ook: Yes! HEMA komt met een draagbare wijnkoeler voor 3 liter wijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels