21 december 2021

Kookfans sprak met topchef Herman den Blijker over het programma

Hoe koken mensen zonder ervaring een oer-Hollands driegangenmenu? Dat gaan we zien tijdens het hilarische programma De Kookklunzen – Herman vs. Alain. Onder leiding van Richard Groenendijk wordt het een hilarische strijd gevoerd, waarbij je soms vol verbazing zit te kijken. Kookfans sprak Herman den Blijker over het programma.

Verbazingwekkend

Wat krijg je als je een groep mensen zonder enige kookervaring bij elkaar zet? “Een hoop ongeloof, verbazing en irritatie”, stelt Herman. In het programma vormt hij een team met drie kooklunzen die een heus kerstmenu in elkaar moeten flansen. Helaas zonder hulp van Herman, want hij mag alleen vanaf de zijlijn advies geven. “Het was leuk, maar ook verbazingwekkend. Dat er mensen bestaan die niet kunnen koken. Als ik een garde vraag, dan pakken ze een hamer. Het is raar dat mensen het niet weten.”

Pittige strijd

De topchefs mochten dus niet helpen, alleen maar aanwijzingen geven. Iets wat Herman best lastig vond. “Je kan niets doen, je mag alleen praten. Elke stap doen ze naar aanleiding van wat je zegt, dus in het begin was het wel moeilijk om dat goed uit te leggen.” Ook was het nog een strijd om tegen concurrent Alain Caron te spelen. “We kiezen de slechtste kandidaten voor elkaar, maar je wilt toch winnen. Dat zit in het bloed.” Met alle ervaringen van Alain en Herman belooft het dan ook een spannende wedstrijd te worden.

Kookkennis testen

Mensen instructies geven zonder ervaring is iets heel nieuws voor Herman, die gewend is om een hele keuken aan te sturen. “Al pratend trek je ze er doorheen. Het is irritant, maar ook grappig.” Om het nog lastiger te maken voor de kandidaten, is er ook nog presentator Richard Groenendijk die de kandidaten test op hun kookkennis. Verliest je team, dan mag de topchef tien minuten niets zeggen. Ai…

Vijfkoppig jurypanel

Uiteindelijk presenteren de teams hun driegangenmenu aan een vijfkoppig jurypanel van BN’ers om te proeven. De jury – die bestaat uit Sandra Ysbrandy, Karsu Dönmez, Meneer Reimers, Rapper Donnie en Jörgen Raymann – testen de gerechten blind.  “Het is leuk dat de jury die de bordjes krijgt, niet weet wat er aan de hand is. En ook niet wat voor moeite ervoor is gedaan”, stelt Herman. Om de strijd nog spannender te maken, is er per gang 5000 euro te winnen. Kortom, dat wordt een zinderende wedstrijd!

De kerstspecial De Kookklunzen – Herman vs. Alain is op donderdag 23 december om 20:30 uur te zien op SBS6.

Lees ook: Bakkers klaar? Er komt een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: William Rutten