Zo is-ie weer zo goed als nieuw!

Of je nu een lekkere ovenschotel maakt met rode kool en hachee of gaat voor een smakelijke taart; je blijft (bijna) altijd achter met een aangekoekte bakblik of ovenschaal. Het lijkt bijna onmogelijk om hem weer goed schoon te krijgen, maar gelukkig is de oplossing niet zo moeilijk.

Bakblik schoonmaken

Het is niemands favoriete klusje om aangekoekt deeg uit je bakblik te schrapen, vooral bij moeilijke vormen zoals bij een tulbandvorm. Het is gelukkig geen gepasseerd station, want er zijn nog een aantal dingen die je kunt proberen. Was het bakblik bijvoorbeeld al af als de vorm nog warm is. Hierdoor is er nog niets aangekoekt en zijn er ook geen harde restjes. Je kunt het ook zelf warm maken, door warm water in het blik te laten lopen. Laat het even weken en de harde stukjes worden vanzelf weer zacht. Het afwassen kun je prima met een afwasmiddel en warm water doen.

Wil je het helemaal voorkomen? Dan is het verstandig om te werken met bakpapier. Leg een stuk bakpapier in een (ingevette) bakblik alvorens je het deeg of beslag erin giet. Hiermee krijg je het baksel makkelijker uit de vorm en zullen er ook weinig aangekoekte resten zijn. Kind kan de was doen!

Ovenschaal schoonmaken

Hoewel het maken van een ovenschotel meestal weinig tijd kost, is het schoonmaken van de schaal hetgeen waar je vaak lang mee bezig bent. De aangekoekte resten zijn moeilijk weg te halen en voor je het weet blijven er bruine vlekken achter in de schaal. Geen reden voor paniek, want ook dit valt op te lossen. Met een mengsel van maïzena en azijn, welteverstaan. Voeg 2 delen azijn en 2 delen maïzena samen en meng dit zodat het een sopje wordt. Even laten weken, en je krijgt het weer makkelijk schoon. Ook een mengsel van baking soda en groene zeep werkt ontvettend. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Lees ook: Recept: romige ovenschotel met kaas en courgette

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Irws