03 juni 2021
Jaimy Boer

Van boer tot eindstation: alles wordt getraceerd

Het Nederlandse chocolademerk Hands Off My Chocolate kennen we natuurlijk allemaal van de heerlijke smaken Birthday Cake, Red Velvet & White Chocolate en Chocolate Chip Cookie Dough. Maar ook van de vegan karamel-zeezout reep die ze onlangs hebben gelanceerd. Het merk zet zich sinds het begin in voor chocolade dat op een eerlijke manier wordt gemaakt. Dit jaar vieren ze een belangrijke mijlpaal: Hands Off My Chocolate is namelijk het eerste wereldwijde Cocoa Horizons-merk dat de cacaomassa traceert.

‘Een belangrijke stap vooruit’

Kitty Smeeten, de oprichter van Hands Off My Chocolate, zegt daar het volgende over: “Binnen onze duurzame en maatschappelijke missie blijven we ons continu inzetten voor verbeteringen binnen de thema’s: better for you, better for the environment en better for other people. De traceerbare cacaomassa is voor ons een belangrijke nieuwe stap vooruit.”

Cocao Horizons

Hands Off My Chocolate werkt sinds haar oprichting in 2013 samen met Cocao Horizons. Dit is een onafhankelijke non-profit stichting die via impactvolle programma’s steun geeft aan cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana. Het Nederlandse chocolademerk laat haar chocolade maken door deze boeren en kan door het te traceren precies zien met welke boeren ze samenwerken. Ook zien ze met het Cocao Horizons-programma de vooruitgang van deze gemeenschappen.

Traceren

Via het Cocao Horizons programma worden de cacaoboeren van Hands Off My Chocolate direct ingekocht bij vijf corporaties in Ivoorkust en twee in Ghana. De cacaozakken worden vanaf het begin gemarkeerd met een blauw draad. Daarna krijgen ze een specifieke code die speciaal voor de cacao van Hands Off My Chocolate is ontwikkeld. Op deze manier is het mogelijk om de bonen vanaf de boer tot en met het eindstation apart te houden van de andere cacaozakken. En weet je dus zeker dat wanneer je je tanden in een smakelijke chocoladereep van Hands Off My Chocolate zet het echt van hun boeren komt. In onderstaande video krijg je een kijkje achter de schermen!

Lokaal praktijkonderwijs

Het programma van Cocao Horizons coacht de cacaoboeren via lokaal praktijkonderwijs en trainingen. In de trainingen leren ze onder andere hoe ze een hogere cacaoproductie kunnen produceren. Dit is voor het levensonderhoud van de boer, maar ook van zijn leefgemeenschap. Cocao Horizons legt de focus op het beschermen van kinderen, women empowerement en duurzame cacaoteelt.

Lees ook: Recept: smeuïge vegan karamel-zeezout chocolade cheesecake 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Hands Off My Chocolate | Beeld: Hands Off My Chocolate