Desy

Ook het eten van tomatenpuree kent gezondheidsvoordelen

Tomaten zijn niet alleen heerlijk door de pastasaus of door een salade; ze zijn ook nog eens heel erg gezond! De rode lekkernij bevat naast vitamine C (belangrijk voor de weerstand!), zink, calcium en ijzer ook veel lycopeen. En laat dat nu net heel erg goed voor je zijn!

Gooi nog maar wat extra tomaten door die pastasaus!

Lycopeen

Lycopeen is een helderrood carotenoïde dat van nature in tomaten en in andere rode vruchten zoals rozenbottels en watermeloenen voorkomt. Lycopeen is onmisbaar voor het menselijk lichaam omdat het werkt als krachtige antioxidant. En antioxidanten, die zijn heel erg belangrijk voor je lichaam. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen; dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen berokkenen aan cellen en weefsels. Antioxidanten kunnen deze beschadiging voorkomen en kunnen daarmee op langere termijn mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Gezondheidsvoordelen

Lycopeen is één van de stoffen die valt onder de noemer van antioxidant. Lycopeen zou mogelijk het risico op prostaatkanker kunnen verkleinen. Ook zijn er onderzoeken naar de kracht van de tomaat uitgevoerd waaruit is gebleken dat het eten van tomaten en tomatenproducten zoals tomatensaus het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verkleinen doordat er minder LDL oxidatie in het lichaam plaatsvindt. Leuk detail; ook producten gemaakt van tomaten zoals tomatensoep-, saus en ketchup zijn belangrijke bronnen van lycopeen.

Deze tip bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Dokter.nl | Beeld: Pixabay