Groen licht voor heropening restaurants en cafés op 5 juni

26 mei 2021
Vivian

Volgens demissionair minister De Jonge staan alle seinen nu op groen voor verdere versoepelingen

Bedenk maar alvast waar je weer een hapje wil eten of een drankje wil doen, want op 5 juni gaan onder meer de restaurants en cafés weer open. Dat is een paar dagen eerder dan verwacht, eerder ging het demissionair kabinet nog uit van 9 juni. Maar volgens demissionair minister De Jonge staan alle seinen op groen, nu “alle cijfers die moeten dalen aan het dalen zijn en alle cijfers die moeten stijgen aan het stijgen zijn.”

Nieuwe versoepelingen

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Rutte en De Jonge vrijdag weer een persconferentie geven over de coronamaatregelen. Hoewel de details dan pas worden gepresenteerd, lijkt het er sterk op dat de restaurants en cafés eindelijk weer hun deuren mogen openen. Vanaf volgende week zaterdag mogen er maximaal dertig gasten bij horecazaken naar binnen. Daarbij is reserveren verplicht en wordt er gewerkt met vaste plaatsen. Wellicht is het binnenkort voor grote horecalocaties mogelijk om meer mensen binnen te laten, als zij een toegangstest hebben gedaan. Dit moet eerst echter nog verder worden uitgewerkt.

Naast de horeca mogen ook musea, theaters, bioscopen en andere ‘doorstroomlocaties’ vanaf die zaterdag weer open, op voorwaarde dat mensen een tijdslot reserveren. Ook lijkt het erop dat er meer mogelijkheden om te sporten komen. Volop goed nieuws, dus!

Stap 3

Deze versoepelingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn namelijk onderdeel van stap 3 uit het openingsplan. Eerder zouden deze versoepelingen op 9 juni ingaan, maar afgelopen weekend lekte al uit dat dit waarschijnlijk vervroegd zou worden, omdat de coronacijfers de goede kant op gaan.

Cafés open

Wat wel verrassend is, is dat ook de cafés hun deuren mogen openen. Dit stond namelijk niet in de originele derde stap van het openingsplan. Gisteren liet demissionair minister Grapperhaus al vallen dat hij af wil van het onderscheid tussen ‘natte’ en ‘droge’ horeca. Dat herhaalde hij vandaag, maar sprak hierbij wel zijn twijfels uit over het EK voetbal. Volgens hem zijn we er “nog niet aan toe” om in cafés op schermen naar voetbalwedstrijden te kijken.

Gasten ontvangen

Ook wordt het vanaf 5 juni weer iets gezelliger in de woonkamer. Nu geldt het advies nog om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen, vanaf dat weekend wordt dat iets opgehoogd naar vier gasten.

Lees ook: Zijn we meer alcohol gaan drinken sinds de coronacrisis?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Carlos Aranda