Zijn we meer alcohol gaan drinken sinds de coronacrisis?

09 november 2020

Dit is de invloed die de lockdown heeft op ons drinkgedrag

In de winkels en treinen dragen we massaal een mondkapje, er was een enorme run op toiletpapier en gezellige avondjes uit eten of borrelen zitten er niet meer in. Wie had dit een jaar geleden aan zien komen? Sinds de coronacrisis zijn we ons anders gaan gedragen. Het is voor veel mensen een stressvolle situatie, wat kan betekenen dat het alcoholgebruik toeneemt. Is dit ook zo? 

Onderzoek

Onderzoekers van de University of the West of Schotland en Glasgow Caledonian University brachten in kaart welke gevolgen de coronacrisis heeft op onder andere alcoholgebruik en slaappatroon. Op basis van eerdere onderzoeken was de verwachting dat de Schotten tijdens het strengste deel van de lockdown – waarbij ze alleen naar buiten mochten voor essentieel werk, om noodzakelijke spullen te kopen of om te sporten – ongezondere keuzes zouden maken.

Meer of minder drinken?

Dat bleek ook het geval. Deels dan. Volgens de onderzoekers is bijna een derde van de Schottten meer gaan drinken in de eerste lockdown. Toch heeft bijna hetzelfde aantal mensen juist de fles vaker laten staan. Ook in Nederland is zo’n verschuiving te zien, meldt het Trimbos-instituut. Waar de een wat vaker naar de fles grijpt, is de ander juist minder gaan drinken. In Trouw vertelt het instituut dat mensen die vooral buiten de deur in sociale setting dronken, zoals in de kroeg of op het terras, nu minder drinken. Mensen die thuis drinken om de verveling tegen te gaan, slaan juist vaker een glaasje achterover.

Kinderen

Uit het Schotse onderzoek blijkt dat het al dan niet hebben van kinderen een voorspeller was van het alcoholgebruik. Mensen met kinderen zijn juist veel meer gaan drinken dan voorheen, terwijl volwassenen zonder kinderen juist vaker de fles laten staan. Interessant!

Lees ook: Extra vitamine D slikken vanwege het coronavirus: helpt dat?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Quest, Trimbos-instituut | Beeld: Unsplash, Zan