26 mei 2021
Vivian

En nee, het is niet de Aldi

Als je goedkoop uit wil zijn, dan loont een bezoekje aan de Lidl en de Aldi. Althans, zo was het jarenlang. Uit een nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de huismerken van de Lidl inderdaad nog steeds het goedkoopst zijn. De traditionele prijsvechter Aldi daarentegen is ingehaald door de huismerken van Dirk en Vomar. 

Stuk goedkoper uit

Bij het boodschappen doen is het zo’n slecht idee nog niet om wat vaker door de knieën te gaan. Koop je namelijk je flessen frisdrank, zakken chips en pakken meel en suiker van het huismerk, dan ben je bijna de helft goedkoper uit. Het verschil met A-merken bedraagt maar liefst 45 procent. Vijf jaar geleden was dat verschil nog 24 procent. Dat blijkt uit het huismerkenonderzoek van de Consumentenbond.

Huismerken

Dat het loont om wat vaker wat huismerken in je winkelkarretje te leggen, is dus wel duidelijk. Wil je nou echt het minst kwijt zijn, dan ben je het best uit bij de Lidl. Vrij traditiegetrouw staat die discounter bovenaan het lijstje met goedkoopste huismerken. Bij de Lidl ben je namelijk 10 procent goedkoper uit dan gemiddeld voor huismerken. De van oorsprong Duitse keten wordt op de voet gevolgd door supermarktketens Dirk en Vomar: de prijzen van hun huismerken liggen 9 procent lager dan gemiddeld. Opvallend is dat de Aldi dit jaar genoegen moet nemen met een vierde plek. Veel scheelt het echter niet: de huismerken van Aldi zijn 8 procent lager dan de gemiddelde prijzen.

Duurste supermarkten

Jumbo zit met huismerken precies rond het gemiddelde. De huismerken van Albert Heijn, Plus en Picnic liggen 1 procent boven het gemiddelde. Het duurst ben je uit bij Coop, Spar en Poiesz. Daar betaal je respectievelijk 6 procent, 14 procent en 17 (!) procent meer dan gemiddeld.

Budgetmerken

Bij de prijsvergelijking bekeek de Consumentenbond 145 producten, zoals koffie, cola, rijst, pasta en melk, uit vijftien supermarkten. Hoewel sommige supermarkten naast het huismerk ook nog budgetvarianten hebben, zijn deze niet in de peiling meegenomen. Hier is voor gekozen, omdat de budgetvarianten niet het eerste alternatief voor A-merken vormen.

Verschillende prijzen

Daarnaast is er nog een kleine kanttekening bij het onderzoek, zo laat de Consumentenbond weten. Er zijn namelijk lokale verschillen als het gaat om Jumbo, Hoogvliet en Picnic. Deze drie supermarktketens passen hun prijzen aan op de concurrentie. Als een Jumbo-filiaal bijvoorbeeld dichtbij een Spar zit, dan zijn de prijzen hoger dan wanneer het Jumbo-filiaal dichtbij een Dirk gevestigd is. Goed om te weten!

Lees ook: Verschil tussen huismerken en A-merken steeds groter: huismerken 45 procent goedkoper

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash