25 februari 2021

Vooral het ontbijt is niet bepaald alledaags 

In het nieuwe programma De Smaak van Nederland gaat Janny van der Heijden op zoek naar de traditionele Nederlandse keuken. De meest lekkere gerechten komen voorbij, maar wat zijn eigenlijk de eetgewoontes en favoriete gerechten van de culinair publiciste zelf? 

Japans ontbijt

Hoewel de meeste mensen ontbijten met een simpele boterham of een bakje yoghurt met granola en fruit, heeft het Heel Holland Bakt-jurylid heel andere voorkeuren. “In Azië is het, in tegenstelling tot bij ons, heel gewoon om hartige gerechten als rijst en misosoep te eten in de vroege ochtend”, vertelt Janny aan 24Kitchen. In het bijzonder noemt ze umeboshi: een soort groene pruim die met wat zout wordt ingemaakt met shisoblad in een aardewerk pot. Hierdoor ontstaat een fermentatieproces. “Dit heb ik in Japan leren eten, iets wat de meeste Europeanen verschrikkelijk vinden”, aldus de presentatrice. “Je eet ze met een bolletje rijst als ontbijt maar ik lust ze ook zo, zonder rijst.”

Gerechten van het seizoen 

Haar favoriete ontbijt mag dan helemaal uit Japan komen, qua diner gaat Janny voor typisch Nederlandse gerechten. Het HHB-jurylid eet het liefst ingrediënten van het seizoen, maar één favoriet gerecht heeft ze niet. “In de winter kan ik erg genieten van een lekkere stamppot met rookworst van de slager of erwtensoep. Ik kan met volle teugen genieten van verse witte asperges of kan ik uitkijken naar de eerste nieuwe haring.” Maar dat is niet het enige, Van der Heijden is ook dol op ‘een opperdoezer’: “Een verse krop sla van het land met nieuwe aardappeltjes en een gebakken scholletje met citroen en gefrituurde peterselie.”

Onmisbare ingrediënten 

Om die heerlijke seizoensgerechten te maken zijn er twee ingrediënten onmisbaar voor Van der Heijden: boter en olijfolie. En dan heeft Janny het over échte boter, dus geen margarine. “Ik hou vooral van boerenboter, liefst gezouten of zoals in Frankrijk met fleur de sel erin”, vertelt ze. Daarnaast heeft ze minstens acht soorten olijfolie huis. “Uit verschillende landen en van verschillende olijven geperst. Voor iedere bereiding weer een ander type.”

Favoriete snack 

En wat als de goedlachse presentatrice trek heeft in een snack? Dan slaat ze een goed gefrituurde bitterbal of een vers worstenbroodje zeker niet af. Maar, gaat ze verder: “Mijn favoriete snack is zonder twijfel de garnalenkroket!” 

De Smaak van Nederland is iedere maandag om 22:00 uur te zien op 24Kitchen.

Lees ook: Fan van HHB? Janny van der Heijden komt met nieuw kookprogramma

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: 24Kitchen | Beeld: Videostill