18 juni 2019

De minister pleit voor een verandering

Ons eten is te goedkoop, dat is de mening van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Natuurlijk ligt het wel iets genuanceerder. Volgens de minister is ons eten zo laaggeprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast. Bovendien hebben ook boeren het zwaar.

“Wat is ons voedsel ons waard?”, vraagt de minister zich af.

Milieu minder belasten

Het milieu wordt te zwaar belast, de boeren hebben het zwaar én er wordt te veel voedsel weggegooid. Volgens Schouten komt dit allemaal door de goedkope prijs die we voor ons eten betalen. Daarom presenteerde ze gisteren haar plan om de agrarische sector in Nederland te transformeren tot een zogenoemde ‘kringlooplandbouw’. Deze verandering van de agrarische sector gaat wat kosten: jaarlijks gaat de overheid hier miljoenen euro’s in investeren. Het doel? Voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor natuur, milieu en klimaat.

Meer betalen

Klinkt heel mooi, maar degenen die naar verwachting meer moeten betalen, zijn de consumenten en supermarkten. “In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden”, stelt de minister tijdens een gesprek met het AD. Volgens haar zijn het nu de boeren die hiervoor opdraaien en een laag inkomen overhouden. Volgens haar wordt eten ook veel eerder weggegooid, omdat het zo goedkoop is. Dit jaar wil Schouten ook nog in gesprek gaan met de supermarkten. Ze hoopt dat de boeren een eerlijke prijs zullen krijgen voor het eten en dat er hogere eisen aan voedsel worden gesteld, zodat ook het dierenwelzijn erop vooruitgaat.

Prijzen

Schouten benadrukt dat de prijs die wij voor ons voedsel betalen laag ligt, maar de afgelopen tijd is de prijs al flink opgelopen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de prijzen met 3,8 procent zijn gestegen.

Lees ook: Om deze redenen kun je veel beter witte eieren kopen in de supermarkt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash