18 mei 2021

Je kunt de broodjes dit weekend proeven

In Amsterdam opent dit weekend een bijzondere broodjeszaak: de vogelvriendelijke broodjesbar. Nee, het betekent niet dat het brood speciaal gemaakt is voor de vele duiven van Amsterdam. In plaats daarvan gaat het om een samenwerking tussen de Vogelbescherming en “voedselveranderaar” Samuel Levie.

Vogelvriendelijke broodjesbar

In een broodje zit nogal wat zuivel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je gemiddelde bammetje met boter en kaas. Sommige soorten brood bevatten zelf ook zuivel. En al die zuivel moet ergens vandaan komen: bij de boer. Samuel Levie, ondernemer en chef, vertelt wat de broodjes van deze gloednieuwe Amsterdamse zaak zo uniek maakt. “Het broodje is samengesteld met zuivelproducten van boeren die het leefgebied van de weidevogels verbeteren. Concreet betekent dat de boeren later maaien en dat de weides meer wilde kruiden bevatten. Die kruiden eet de koe ook wat smaak afgeeft aan de melk.”

Weidevogels

De Vogelbescherming heeft vastgesteld dat het aantal weidevogels in Nederland de afgelopen dertig jaar met zeventig procent is afgenomen. Dit komt door de uitbreiding van de intensieve landbouw in ons landje. Dit gaat allemaal ten koste van leefgebieden van verschillende vogels.

Zuivelwijzer

Veel mensen weten echter niet wat voor rol Nederlandse boeren spelen bij het behouden van het leefgebied voor vogels. Hierom heeft Vogelbescherming Nederland nu ook de Zuivelwijzer gelanceerd. Hiermee kunnen mensen direct zien welke zuivelproducten van vogelvriendelijke boeren komen. Hanne Tersmette, boswachter bij Vogelbescherming Nederland, zegt hierover: “Veel mensen zijn simpelweg niet op de hoogte van de rol van de boer in het behoud van onze natuur. Laat staan dat ze weten dat ze kunnen kiezen voor zuivel dat positief bijdraagt aan het Nederlandse landschap en de weidevogels die daar leven.”

Zelf proeven

Wil je nu zelf ook genieten van zo’n vogelvriendelijk broodje? Dan kun je dit Pinksterweekend van vrijdag tot en met maandag terecht bij de vogelvriendelijke broodjesbar aan de Elandsgracht 55H in Amsterdam. De broodjeszaak is elke dag geopend tussen 10.00 en 14.00 uur.

 

Lees ook: Vleeseters opgelet! Verdien 56.000 euro door veganist te worden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Persbericht | Beeld: Persbericht