21 november 2023
Sara Bergsma

Omgerekend betaalde de huidige eigenaar een ton per slok

Een fles whisky heeft onlangs hoge ogen gegooid door verkocht te worden voor een verbluffende prijs van maar liefst 2,4 miljoen euro. Dit exorbitante bedrag liet zelfs veilinghuis Sotheby’s – die de eer kreeg om de fles te veilen – steil achterover slaan. Wij zijn erg benieuwd wat er zo bijzonder is aan de kostbare inhoud van deze fles. 

Macallan

De fles die 2,4 miljoen euro opbracht, is een Macallan uit 1926. Macallan is niet zomaar een whisky en stond eerder al bekend vanwege het vestigen van een record in 2019 met een opbrengst van 1,7 miljoen euro voor een fles. Deze Macallan heeft maar liefst 60 jaar in het duister op Europees hout gelegen, wat de kenmerkende donkere kleur als resultaat heeft.

Het etiket van deze exclusieve Macallan, ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Valerio Adami, maakt de fles nog specialer. Slechts twaalf flessen ter wereld zijn namelijk voorzien van dit etiket. De inhoud van de fles is afkomstig uit vat 263, waarvan in 1986 slechts 40 flessen werden gevuld door Macallan in Moray, Schotland. Deze flessen werden niet verkocht, maar geschonken aan de meest prominente klanten van Macallan. De exclusieve flessen blijven keer op keer records breken op veilingen, waarbij deze specifieke fles uit 1926 nu de titel van recordhouder draagt.

Proeven

Wieke Veenboer van FavorFlav weet te melden dat Jonny Fowle, hoofd van de whisky-afdeling in Sotheby’s, een druppel van de exclusieve drank mocht proeven voordat deze werd geveild. Als liefhebber van de dranksoort, kon hij zijn geluk natuurlijk niet op. Over de smaak van de drank zegt hij: “Ik heb een kleine druppel geproefd – echt een kleine druppel – van de whisky. Hij is heel erg vol van smaak, het heeft veel gedroogd fruit en zoals je zou verwachten, heel veel kruiden en veel hout.” Wie de ongetwijfeld stinkend rijke koper van de fles is, is niet bekend…

Lees ook: Aha: dít is het geheime ingrediënt in de zoetzure saus van McDonald’s

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Adobe Stock