25 maart 2019
Maayke

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar biologische producten en A-merken

Voor mensen die graag gezond en duurzaam willen eten is er goed nieuws: na onderzoek blijkt dat biologische producten in supermarkten tegenwoordig goedkoper zijn dan de A-merken. Dit heeft het AD zojuist bekend gemaakt op basis van cijfers van de Consumentenbond. Volgens de krant wordt het onderzoek morgen gepubliceerd door de Consumentenbond.

De eerder altijd duurdere biologische producten zijn nu goedkoper dan de bekende A-merken in supermarkten.

Onderzoek Consumentenbond

In het onderzoek van de Consumentenbond zijn 115 producten bij dertien verschillende supermarkten en biologische winkels met elkaar vergeleken. In de uitkomsten blijkt dat vooral bij supermarkt Dirk en de Vomar de biologische producten een stuk goedkoper zijn. Bij de biologische winkels zijn de producten vaak nog wel wat duurder, maar is het aanbod wel een stuk groter. De biologische winkels verkopen tot wel duizenden verschillende bioproducten en supermarkten als Aldi en Lidl hebben veelal honderd tot oplopend hooguit duizend biologische producten in de schappen liggen. Daarnaast bieden biowinkels vaker gunstig geprijsde grootverpakkingen.

A-merken zijn duurder

De productie voor biologische producten is vaak arbeidsintensiever en kleinschaliger. Dit zorgt ervoor dat biologische producten vaak duurder zijn. Toch blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond dat A-merken over het algemeen nog iets duurder zijn. Een voorbeeld dat het AD aanhaalt in haar artikel is dat van de sinaasappelsap van het A-merk Appelsientje. Bij de Albert Heijn kost deze sinaasappelsap 40 procent meer dan biologische sinaasappelsap van het eigen merk. Dat scheelt dus nogal wat!

Voordelen biologisch

Het loont dus zeker om eens wat vaker biologisch te eten. Zeker als je je bedenkt dat biologische producten vaak voller van smaak zijn. Dit komt er onder andere doordat gewassen langer de tijd krijgen om te rijpen wat resulteert in een vollere smaak. Ook dieren krijgen langer te tijd om te groeien.

Lees ook: McDonald’s komt met een nieuwe, zomerse McFlurry

Deze lifehack bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Albert Heijn, beeldbank