08 september 2023
Dorien Ypma

Slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers

Hoe meer chocolade, hoe beter. Als dessert, diner, lunch of zelfs als ontbijt: we kunnen de hele dag wel chocolade eten. We zijn dol op repen, bonbons, mousse en koekjes mét chocolade. Maar helaas is er geen goed nieuws voor chocoladeliefhebbers. Wij vertellen je meer.

Tegenslagen

Waarschijnlijk ga je binnenkort meer betalen voor chocolade. In meer dan tien jaar is de cacaoprijs nu op het hoogste niveau, waardoor de cacaoproductie in West-Afrika het behoorlijk moeilijk heeft. Het gebied in Afrika staat bekend om de hoeveelheid cacao-oogst over de hele wereld, maar de regio kampt met meerdere tegenslagen. Een ziekte in Ivoorkust en Ghana verwoest veel cacaoplanten en de zware regenval van de afgelopen tijd helpt ook niet mee. Daarnaast is de daling van het verwerken van bonen (wereldwijd verspreid) ook een flinke tegenslag.

Kleiner én duurder

Paul Joules, cacao-analist bij Rabobank in Londen zal niet vreemd opkijken als chocoladerepen over een tijdje kleiner én duurder worden. “We zitten met een duidelijke krapte”, stelt hij.

Dat de prijzen omhoog zullen gaan is al eerder aan het licht gekomen door chocoladefabrikanten Hershey, Lindt & Sprüngli. De prijzen van de hele cacaobranche zullen stijgen, verwacht de financieel directeur van Lindt.

Prijsstijgingen

Inmiddels zijn we er wel aan gewend, want veel boodschappen zijn in 2023 nóg duurder geworden. De prijzen van bijna alle producten zijn nu hoger dan het begin van het jaar. Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken of dit zo blijft. Volgens deskundigen zal de piek van deze extreme stijgingen in prijs bijna voorbij zijn. Melk en boter zijn bijvoorbeeld al goedkoper geworden. Goed nieuws!

Lees ook: Kun je een bloemkool met bruine plekken nog eten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock