13 april 2018
Maayke

Toch maar een glaasje minder tijdens de vrijdagmiddagborrel?

Alcohol is oké, als je het maar drinkt met mate, toch? Fout! Alcohol blijkt nog veel ongezonder dan van te voren werd ingeschat. De gezondheidsrisico’s zijn zelfs vergelijkbaar met roken. Dit alles is gebleken vanuit een nieuw, groot internationaal onderzoek. 

De schade van alcohol is groter dan we verwachten.

Internationaal

Voor het internationale onderzoek vergeleken wetenschappers van meer dan honderd universiteiten de gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in maar liefst 19 landen. Dit mega grote onderzoek verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ook bij een gematigde alcoholconsumptie is volgens de wetenschappers niet goed voor hart en vaten.

Aanbeveling

‘Drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan een glas per dag’, dit is de richtlijn dat geldt in Nederland. Maar zelfs dat is al te veel, blijkt uit het nieuwe grootschalige onderzoek. De veilige ondergrens is 5 glazen per week. Elk glas meer verkort de levensverwachting van een 40-jarige met 30 minuten. Er is vooral gekeken naar hart- en vaatziekten. Het was voor lange tijd onduidelijk of af en toe drinken daar nou wel of niet goed voor was. Hier hebben we nu het antwoord op: het is niet goed. Door te drinken, verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta. Dat kan allemaal dodelijk zijn.

Alcoholrichtlijnen

In de Volkskrant zegt voedingshoogeleraar Jaap Seidell dat hij blij is met de nieuwe studie. In 2015 hielp Jaap Seidell bij het vaststellen van de nieuwe Nederlandse alcoholrichtlijn. “Deze bevindingen onderstrepen wat wij al zeiden. Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen.” In andere Europese landen gelden minder strenge richtlijnen dan in Nederland. De onderzoekers raden aan die richtlijnen aan te passen.

Lees ook: Zo maak je de barbecue makkelijk schoon met… aluminiumfolie!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: pxhere