08 september 2021
Sanne

‘Brood van gisteren’ scoor je al voor 25 cent

Vlak voor sluitingstijd nog even naar de supermarkt om een brood te kopen, zodat je de volgende dag kunt ontbijten? We doen het allemaal weleens. Bij sommige supermarkten zul je echter een leeg schap aantreffen, omdat al het brood op is. Bij anderen ligt het schap misschien nog bomvol. Zonde, want dat brood wordt na sluitingstijd allemaal weggegooid. Albert Heijn komt daarom in actie om voedselverspilling tegen te gaan. 

Brood van gisteren

Albert Heijn gaat oud brood voor een klein prijsje aanbieden onder de naam ‘brood van gisteren’. Brood van een dag oud wordt tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Zo scoor je een half brood voor slechts 25 cent en een heel brood of een zak bolletjes voor 50 cent. Een koopje dus! De supermarktketen probeert met deze actie voedselverspilling tegen te gaan. En zo’n brood van een dag oud is natuurlijk nog prima te eten en anders is het perfect voor een tosti of wentelteefjes.

Verspilling van brood

Relatief gezien wordt er veel brood verspild, dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Volgens de onderzoekers van WUR en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling komt 7,7 procent van het ingekochte (afbak)brood en banket uit de supermarkt niet bij consumenten terecht. Maar niet alleen supermarkten gooien veel brood weg, bij klanten belanden wekelijks ook 60 miljoen boterhammen in de prullenbak. De stichting roept daarom iedereen op om ook de ‘kontjes en kapjes’ op te eten.

Duurzaamheid bevorderen

Het is niet de eerste keer dat Albert Heijn in actie komt om duurzaamheid te bevorderen. De supermarktketen heeft hiervoor ook andere initiatieven, zoals herbruikbare zakjes en 35 procent korting op producten waarvan de houdbaarheid snel dichterbij komt. Ook heeft Albert Heijn in een aantal winkels een herbruikbaar Verspil-me-niet-zakjes geïntroduceerd. Deze kan voor een euro worden aangeschaft, gevuld met rijpere groenten en vruchten. ‘Brood van gisteren’ wordt nu al in veertig winkels verkocht. Binnen enkele weken moet dit in alle filialen mogelijk zijn.

Lees ook: Tijdens coronacrisis minder voedsel weggegooid dan normaal

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: iStock