07 september 2021
Sanne

Deed jij ook gerichter aankopen in de coronatijd?

De Universiteit Wageningen en het Voedingscentrum hebben onderzoek gedaan naar voedselverspilling in de coronatijd. Wat blijkt? Tijdens de crisis is er minder voedsel verspild dan normaal. 

Kleine daling

Het gaat om een kleine daling. 26 Procent van de ondervraagden heeft minder voedsel verspild tijdens de coronacrisis. Daarentegen zegt driekwart net zoveel brood, groenten en fruit weg te hebben gegooid als normaal. De cijfers worden gepresenteerd aan het begin van de Verspillingsvrije Week. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, zegt dat de situatie inmiddels weer is ‘genormaliseerd’.

Boodschappenlijstjes

Hoe kan het dat we in de coronatijd minder voedsel verspilden? “Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes”, legt Timmermans uit. “Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren – doordat we meer verplicht thuis zaten – minder onverwachte gebeurtenissen.”

Verspakketten

Wat ook hielp bij deze daling, is de populariteit van verspakketten. In dergelijke pakketten vind je alle ingrediënten die je nodig hebt voor een bepaald gerecht. Vaak zijn de hoeveelheden precies afgemeten, zodat je niks weg hoeft te gooien. “Uit onderzoek blijkt dat dergelijke boxen leiden tot minder verspilling thuis”, zegt Timmermans.

Lees ook: Kunnen eieren het risico op diabetes type 2 verhogen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: iStock