14 december 2023
Sara Bergsma

Het internet klaagt steen en been…

Rondom de hartige lievelingssnack van velen is iets vreemds aan de hand. Wellicht heb je het al opgemerkt toen je een zak chips opentrok: die vertrouwde zak chips smaakt niet meer zoals je gewend bent. Is het onze smaak die veranderd is, of zit er een andere reden achter?

TikTok-filmpje

Op een TikTok van NOS Stories zagen we hoe een onderwerp werd aangesneden dat menig snackliefhebber niet onopgemerkt is gebleven. De video liet zien hoe een persoon verschillende chipssmaken proefde en daarin duidelijk het verschil tussen de oude en de nieuwe smaken merkte. Wat blijkt? Bedrijven streven er tegenwoordig naar om een zo hoog mogelijke Nutri-Score op hun producten te bereiken, en dat heeft directe gevolgen voor onze smaakbeleving. Een goed voorbeeld hiervan is het welbekende chipsmerk Doritos, de driehoekige chips kregen voorheen namelijk Nutri-Score C terwijl er nu een B op de zak prijkt.

@nosstories Proef jij het verschil ook? #chips #smaak #NOSstories ? origineel geluid – NOS Stories

Reactie PepsiCo

Terwijl het bij veel chipssoorten bij speculaties is gebleven, heeft Lay’s onlangs laten weten dat ze de receptuur van de populaire Hamka’s chips wel degelijk veranderd hebben. Op de verpakking prijkt sinds kort namelijk de tekst ‘nieuw recept’. Maar ook over smaken als ‘Thai Sweet Chili Sensation’ en ‘Barbecueham’ doen zich bepaalde geruchten de ronde.

Recentelijk heeft PepsiCo, het moederbedrijf van Lay’s, in een verklaring laten weten dat er sinds een tijdje minder zout gebruikt wordt tijdens de productie van de chips. Over het algemeen krijgen we te veel zout binnen, en daar wil het bedrijf wat aan doen.
“Hoewel chips hier slechts een beperkte bijdrage aan levert, zien we het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen. Daarom gebruiken we 25 procent minder zout voor onze chips, terwijl de smaak voor 100 procent gelijk is gebleven.”

Lees ook: Aha: om deze reden krijg je vaak een eitje na het kaasfonduen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Adobe Stock