Sara Bergsma

Het heeft wel degelijk een goede reden!

Waarom krijg je vaak een eitje geserveerd na het genieten van een heerlijke kaasfondue? Deze gastronomische gewoonte komt kaasfondue-liefhebbers wellicht bekend voor, maar het idee erachter is bij de meeste mensen onbekend. Want is het simpelweg een traditie, of heeft het daadwerkelijk een functie?

Eitje erbij?

Voor ware kaasliefhebbers is elke druppel gesmolten kaas kostbaar. Slimme restauranthouders begrijpen dat maar al te goed. Wanneer de fondueschaal bijna leeg is, krijg je daarom als kers op de taart een eitje aangeboden. Eenmaal open getikt, roer je dit eitje zorgvuldig door de fonduepan. De inhoud van het ei hecht zich aan de allerlaatste restjes kaas, zodat je er zeker van bent dat je alles uit de fonduepan hebt gehaald wat erin zit.

Deze truc kunnen mensen die thuis aan het racletten zijn geslagen ook heel makkelijk toepassen. Je hebt dan niet alleen een smaakvolle afsluiting van de kaasfondue, maar ook een stuk minder schoonmaakwerk. De laatste restjes kaas hoef je er namelijk niet mer uit te schrobben!

Dippers

Kaasfonduen is gezellig én ontzettend lekker. In een restaurant krijg je er standaard brood en wat groenten bij, maar het voordeel van thuis fonduen is dat je zelf de dippers kunt kiezen. Want er zijn nog zoveel meer ingrediënten die er heerlijk bij smaken. Eerder zetten we op Kookfans.nl al de dertig lekkerste dippers op een rij:

Vlees/vis:

Bij vlees en vis is het belangrijk dat het gaar is voordat je het in de kaasfondue dipt. In tegenstelling tot bij de klassieke fondue, gaart het hierin namelijk niet. Deze dippers zijn het lekkerst bij kaasfondue:

  • Biefstuk
  • Garnalen
  • Kipspiesjes
  • Gehaktballetjes
  • Varkenshaas
  • Kipfilet
  • Knakworstjes
  • Schnitzel
  • Droge worst
  • Ham (in blokjes)

Groenten:

Eigenlijk kun je bijna alle groenten wel gebruiken voor een avondje kaasfondue. Toch vinden wij deze het lekkerst om in de gesmolten kaas te dippen:

  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Champignons (of andere paddestoelen)
  • Pompoen
  • Wortels
  • Paprika
  • Snoeptomaatjes
  • Spruitjes
  • Asperges
  • Komkommer
  • Radijs
  • Witlof

Overige dippers:

Naast groenten, vlees en vis zijn er nog een heleboel dippers die goed passen bij kaasfondue. Dit zijn onze favorieten:

  • Brood (in alle soorten en maten)
  • Tortillachips
  • Gebakken aardappeltjes
  • Gevulde pasta
  • Soepstengels
  • Friet (van gewone of zoete aardappel)
  • Aardappelkroketjes
  • Soepstengels

Lees ook: Gevulde aubergine met champignons, farro en heel veel kaas

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock