Het zit ‘m allemaal in de juiste bereiding

Hoe ze het in de snackbar toch klaarspelen blijft de frituurleek een vraag. De zoete aardappelfriet die je daar afhaalt is heerlijk krokant, maar zodra je zelf een lading friet in de oven schuift of in de frituurpan laat afdalen krijg je toch het tegenovergestelde effect: een slappe, vreugdeloze hap. Gelukkig valt het te voorkomen.

Bereidingswijze

Het enige wat je nodig hebt om je zoete aardappelfriet krokant te krijgen is maïzena, en oké: een beetje geduld. Je moet de zoete aardappelfrietjes namelijk coaten in een beetje maizena, maar voordat je dit doet moet je de frietjes eerst laten weken in water. Het beste kun je de aardappelreepjes een half uur laten weken. Wil je weten hoe je nu precies te werk gaat? Wij maakten een stappenplan.

Stap 1:

Was de zoete aardappelen goed of schil de aardappelen eerst. Snijd daarna de zoete aardappelen in frietjes van ongeveer 1 centimeter. Snijd eventueel de lange frieten nog een keer doormidden, zodat alle frieten ongeveer even groot zijn.

Stap 2:

Nu kan het spoelen beginnen. Spoel de frietjes een paar keer om met water en vul daarna een schone kom (of schone wasbak) met water en laat de friet hier een dik half uur in weken. Naar verluidt worden de frietjes dan knapperiger omdat je daardoor als het ware het zetmeel wegspoelt. Verwarm ondertussen vast de oven voor of zet de frituurpan aan. 

Stap 3:

Haal de patat uit het water en dep goed droog. Leg de friet in een schaal en schep hier maïzena overheen. Houd hiervoor de volgende hoeveelheid aan: een halve eetlepel maïzena per zoete aardappel die je in frietreepjes hebt gesneden. Zorg ervoor dat alle frietjes zijn bedekt met maïzena. Breng daarna op smaak met kruiden naar keuze, bijvoorbeeld met paprikapoeder.

Stap 4:

Schenk wat olijfolie over de zoete aardappelfrietjes als je ze in de oven gaat bakken. Bekleed daarna een bakplaat met bakpapier en verspreid de frieten over de bakplaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken. Ga je frituren? Zorg er dan voor dat het mandje niet te vol zit met friet.

Houd daarbij de volgende temperaturen en baktijden aan:

  • Oven: 200 °C , ongeveer 30 minuten.
  • Frituur: 150 °C voor de eerste vier minuten, daarna 180 °C voor de laatste 5 minuten voor extra knapperige frietjes.

Stap 5:

Opeten! Een toelichting lijkt ons voor deze stap niet nodig. 

Bron: Kan aluminiumfolie of bakpapier in de Airfryer?

Dit artikel nog een keer lezen? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Ik ben Iris niet, Evie Kookt | Beeld: Unsplash