Maayke

Dit is het verlossende antwoord

Een Airfryer, ook wel heteluchtfriteuse genoemd, kan een handige hulp zijn in de keuken. Kleinere (bij)gerechten of snacks kunnen in rap tempo bereid worden. Op deze manier houd je tijd over in de keuken en dat willen we allemaal natuurlijk! Heb jij al een Airfryer aangeschaft en vraag je je af of je aluminiumfolie of bakpapier in het apparaat kan stoppen? Dit is het antwoord.

Olie en etensresten onderin de Airfryer

Wie al enige tijd met het gemak en comfort van de Airfryer in de keuken werkt, weet wellicht dat het enige nadeel het schoonmaken van het apparaat is. Met bepaalde etenswaren, zoals gemarineerd voedsel, kan het voorkomen dat onderin de pan vet- en olieresten achterblijven. Het is daarom het beste om de Airfryer na elk gebruik even af te wassen met wat warm water en afwasmiddel om zo aangekoekte voedselresten te verwijderen. Maar voorkomen is beter dan genezen zou je denken. Waarom leg je onderin de pan niet wat aluminiumfolie of bakpapier om de olie- en etensresten in op te vangen?

Aluminiumfolie of bakpapier gebruiken

Dit is zeker mogelijk, maar er zit ook een keerzijde aan dit gemak. Zo staat op de site van Airfryer-fabrikant Philips dat je aluminiumfolie of bakpapier kunt gebruiken, mits je het op de juiste manier in het apparaat plaatst. Zo moet je ervoor zorgen dat beide producten niet het hele mandje bedekken of buiten de bak uitsteken. “Je maaltijd wordt alleen gelijkmatig gaar en knapperig als de lucht goed door de mand kan stromen”, zo staat vermeldt op de site. “Als je de bodem van de mand bedekt, neemt de luchtstroom in de mand af, waardoor de gerechten in de Airfryer minder krokant en smakelijk worden bereid.”

Extra tips

Daar komt bij dat je de heteluchtfriteuse nooit aan moet zetten met aluminiumfolie of bakpapier erin en zonder voedsel. “Het bakpapier of de aluminiumfolie kan naar het verwarmingselement worden gezogen en gaan branden”, waarschuwt Philips. Als tip geeft de fabrikant dat je het beste een stuk aluminiumfolie of bakpapier kan gebruiken dat iets groter is dan de maaltijd die je in het apparaat bereidt.

Lees ook: Dit is waarom je couscous beter niet in kokend water kunt weken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Kookfans©