Geen eieren in huis? Deze alternatieven kun je gebruiken bij het bakken

Esther Reitsema

Zo hoef je niet weer helemaal naar de supermarkt te fietsen

We kennen het allemaal: sta je net in de keuken om een heerlijke partij koekjes te bakken, zie je dat de eieren op zijn. Zijn de winkels niet open of heb je geen zin om je baksessie af te breken door naar de supermarkt te moeten fietsen? Geen zorgen. Wij hebben de beste alternatieven voor eieren voor je op een rijtje gezet!

Ongezoete appelmoes

In plaats van één ei, kun je 50 milliliter ongezoete appelmoes gebruiken in je recept. Dit voegt een beetje zoetigheid, vocht en zelfs een beetje bindkracht toe aan de rest van je ingrediënten en is dus vergelijkbaar met het effect van een ei. De textuur van appelmoes is alleen wel wat dichter dan die van een ei, dus het kan de structuur van je baksels veranderen.

Geprakte banaan

Je kunt in plaats van een ei ook een middelgrote geprakte banaan gebruiken. Bananen bevatten namelijk zetmeel en bepaalde suikers die ervoor kunnen zorgen dat je baksels een mooie, goudbruine korst krijgen. Toch kun je banaan niet voor elk gerecht gebruiken in de plaats van een ei: daar is de smaak te uitgesproken voor. Voor pannenkoeken en brownies kun je banaan prima gebruiken, mits je houdt van de smaak.

Lijnzaad en chiazaad

Ehm, wat? Ja, je leest het goed: lijnzaad en chiazaad zijn misschien wel de beste vervangen voor eieren. Niet in de vorm zoals je ze koopt in de supermarkt, maar als een soort slijmerige substantie die je zelf maakt. Meng hiervoor één eetlepel gemalen lijnzaad met drie eetlepels water en laat dit 20 minuten staan. Je zult zien dat het mengsel dan gelatineert tot een slijmerige, veganistische versie van een ei. Maar ja, moet je maar net die superfoods in de kast hebben staan!

Yoghurt en zure room

Iets waarvan de kans misschien wat groter is dat het bij jou in de keukenkastjes staat, is yoghurt of zure room. Zolang je de volle varianten gebruikt, kunnen deze ingrediënten veel vocht in je baksels opnemen. Bovendien helpt het om het melkzuur dat bij het fermentatieproces vrijkomt om de gluten uit het meel af te breken, met als resultaat dat je zelfgebakken cake een stuk zachter wordt. Gebruik hiervoor 50 milliliter yoghurt in plaats van één ei.

Lees ook: 5x dingen die je nooit moet invriezen

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Delish | Beeld: Pexels