Esther Reitsema

Met deze tips zet je zelf de lekkerste appelmoes op tafel

Zelfgemaakte gerechten zijn (bijna?) altijd lekkerder dan kant-en-klare producten uit de supermarkt. Ook voor appelmoes geldt dat het tien keer beter smaakt wanneer je het zelf maakt. Je moet echter wel weten wat de beste tips & tricks zijn om ‘m zo lekker mogelijk te maken. We vertellen je daarom waar je rekening mee moet houden. 

De juiste appel

Het begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste appel. Dat kan namelijk een groot verschil maken in hoe de appelmoes uiteindelijk zal smaken. Wereldwijd zijn er meer dan 7.000 soorten, dus de keuze is reuze. Voor appelmoes zijn friszure appels Jonagold, Elstar of Goudreinet het meest geschikt.

Gelijke blokjes

Belangrijk bij het maken van appelmoes is dat de blokjes appel ongeveer even groot zijn. Wanneer er te veel verschil in de grootte zit, is de kans namelijk groter dat het ene deel sneller gaar is dan het andere deel. Onthoud ook: hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn.

Glad of grof

Als je zelf appelmoes gaat maken, is het verstandig om vooraf te bepalen wat voor structuur je wil dat de moes krijgt. Houd je van stukjes in de appelmoes of heb je liever een gladde structuur? Voor het maken van een grovere moes kun je het beste een pureestamper gebruiken, en voor een gladde moes is een staafmixer het meest geschikt.

Suiker

Aan de appelmoes die je in de winkel koopt, is meestal behoorlijk wat suiker toegevoegd. Je kunt dit ook doen als je het zelf maakt, maar het is niet per se nodig. Met alleen wat kaneel kun je ook een lekkere, lichtzoete smaak bereiken. Bovendien is het een stuk gezonder! Wil je wel suiker toevoegen, doe dit dan beetje bij beetje en proef tussendoor of de juiste smaak al is bereikt. Hoe zoet de moes wordt, hangt namelijk ook af van hoe zoet de appels van zichzelf al zijn.

Lees ook: Om deze reden mag je appelmoes niet met een metalen lepel scheppen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock