editor

Variëren

Een hartige taart is superlekker, simpel om te maken en je kan oneindig variëren. Of je nu kiest voor een lekkere vega-variant met spinazie en feta, een vis quiche met gerookte zalm of een klassieke Quiche Lorraine; met een hartige taart kun je alle kanten op. Om het je nog makkelijker te maken helpen deze tips bij het maken van dé perfecte quiche.

Droge ingrediënten

Bij het maken van een hartige taart heb je snel een natte en sompige bodem. Je keuze voor ingrediënten kunnen hier mee te maken hebben. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je helemaal geen ingrediënten als champignons of spinazie meer kan gebruiken. Wel is het aan te raden om deze van te voren te bakken zodat ze het grootste deel van hun vocht alvast verliezen. Bij spinazie is het ook goed om het na het bakken nog even goed uit te laten lekken. Let ook op ingrediënten die uit de vriezer komen. Als je deze hebt laten ontdooien is het goed om ze even droog te deppen met een keukenpapiertje.

Deeg

Het gebruiken van bladerdeeg is niet meteen slecht, maar wissel eens af met deeg speciaal voor hartige taart. Bladerdeeg is van zichzelf vet en kan sneller nat worden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het deeg helemaal zelf te maken. Dit kost je alleen wel iets meer tijd dan kant en klaar deeg.

Gaatjes en blindbakken

Wat voor deeg je ook gekozen hebt, gaatjes prikken in de bodem is altijd een aanrader. Op deze manier geef je vocht de kans om te ontsnappen wat helpt om een knapperige bodem te krijgen. Je kan er ook voor kiezen om de bodem alvast voor te bakken. Wil je echt een knapperige bodem? Kies dan voor blindbakken door de quiche met een steunvulling (op bakpapier) een kwartiertje te bakken voordat de echte vulling er in gaat.

Paneermeel

Als je blindbakken gedoe vindt kan je er ook voor kiezen om paneermeel op de bodem te strooien. Nadat je gaatjes in de bodem hebt geprikt, strooi je paneermeel over de bodem. Het paneermeel neemt namelijk vocht op waardoor je deeg droog blijft en de bodem lekker stevig wordt.

Verras jezelf

Er zijn natuurlijk heel veel recepten voor hartige taart maar je kan er ook voor kiezen om jezelf een mysterie box te geven. Kijk eens in de koelkast wat je nog hebt liggen en gebruik het voor een quiche. Je kan je restjes makkelijk opmaken en misschien vind je wel jouw perfecte nieuwe recept. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de standaard ingrediënten in huis hebt.

Lees ook: Recept: romige quiche met gekarameliseerde knoflook

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Unsplash