Kookfans

Wij zetten 8 tips op een rij

Ben jij dol op koken, maar heb je een hekel aan de troep die erbij komt kijken? De keuken wordt vaak een grote bende, en dan hebben we het nog niet eens over de afwas die achterblijft. En terwijl je na het eten het liefst op de bank ploft, moet dit natuurlijk eerst opgeruimd worden. Gelukkig kun je dit iets dragelijker maken door tijdens het koken alvast op te ruimen. Wij zetten daarvoor acht handige tips op een rij. 

1. Vaatwasser inladen

Als je een vaatwasser hebt, gebruik hem dan ook! Zet vieze vaat niet op het aanrecht of in de gootsteen, maar doe het meteen in de vaatwasser. Is-ie vol? Laat hem dan gelijk draaien zodat je de overige vaat meteen na het eten in kunt ruimen. Weet je van tevoren dat je een groot diner gaat koken? Zorg er dan voor dat de vaatwasser helemaal leeg is voordat je begint, zodat je niet alsnog met vieze vaat opgescheept zit.

2. Zet eten terug

Iedere keer als je even niet in de pan hoeft te roeren, heb je tijd om spullen terug op hun plek te zetten. Eten gaat terug in de koelkast of de kast, kruiden weer naar het rekje. Als je iedere keer alles terugzet blijft het aanrecht vrij.

3. Gebruik bakpapier

Gebruik altijd bakpapier als je de oven gebruikt, of het nu is om een bakplaat te bekleden of om iets in een ovenschaal te doen. Ja, ook ovenschalen voor ovenschotels kun je bekleden met bakpapier. Dit voorkomt dat eten aankoekt en zo is de ovenschaal veel makkelijker schoon te maken.

4. Begin met een schone keuken

Een goed begin is het halve werk, dus begin altijd met koken in een schone keuken. Zorg ervoor dat de vaatwasser is uitgeruimd en dat er geen vaat meer in de gootsteen staat, want het stapelt hard op. Het is makkelijk om te denken dat je die koffiekopjes aan het eind van de dag ook wel meeneemt in de afwas. Nee, zet ze nu in de vaatwasser of was ze gelijk af!

5. Ruim tussendoor op

Ruim iedere keer als een gang klaar is de keuken op. Doe de afwas of zet alles in de vaatwasser en gooi alle afval weg. Veeg het aanrecht aan zodat je weer met een schone lei kunt beginnen aan het volgende gerecht.

6. Gelijk opvegen

Als je iets hebt geknoeid, veeg het dan ook gelijk op. Als je wacht droogt het op, waardoor het lastiger wordt om weg te schrobben. Houd dus altijd een doekje bij de hand om drupjes en viezigheid op te vegen.

7. Zet pannen in de week

Klaar met een pan? Zet ‘m gelijk in de week! Als de pan is afgekoeld kun je hem meteen schoonmaken of in de vaatwasser zetten. Het is zo’n kleine moeite, maar het scheelt uiteindelijk enorm.

8. Zet een afvalemmertje klaar

Een opengeknipt melkpak, een klein afvalemmertje: zet iets klaar waar je meteen schillen en voedselrestjes in kunt deponeren tijdens het koken. Zo kun je de rommel in één keer weggooien en blijven er geen resten achter op je snijplanken.

Lees ook: Oeps: deze plekken vergeten we vaak schoon te maken in de keuken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: CookingLight, Kookfans archief | Beeld: Pexels