Redactie Kookfans

Maak jij deze 10 dingen wel altijd schoon?

Waarschijnlijk maak je grote oppervlakken in de keuken regelmatig schoon. Stofzuigen, dweilen, het aanrecht afnemen: het zit allemaal in onze standaard schoonmaakroutine. Maar wist je dat er ook heel veel plekken zijn in de keuken die vaak worden vergeten? Wij zetten er tien op een rij. 

1.  Besteklade

Een klein, maar vaak vergeten plekje: de besteklade. Eigenlijk is het schoonmaken hiervan heel eenvoudig. Haal het bestek eruit, ga er met de stofzuiger door en maak vervolgens de lade schoon met een sopje en een schone doek. Et voilà, het bestek kan er weer in!

2. Zeeppompje

Je zult het misschien niet denken, maar ook het zeeppompje waarmee je iedere dag je handen wast is een bron van bacteriën. Best logisch, want je handen zijn nog vies wanneer je op het pompje drukt. Hierdoor hopen de bacteriën zich op. Slim om deze ook mee te nemen tijdens de schoonmaak.

3. Lichtschakelaars

Nog iets dat je een paar keer per dag aanraakt, maar niet vaak schoonmaakt: de lichtschakelaars. Gelukkig is dit geen grote klus, want het enige wat je hoeft te doen is er met een sopje en schoon doekje overheen gaan. Het is wel belangrijk om de doek goed uit te wringen, voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt dat er waterdruppels in de schakelaar komen, wat kortsluiting kan veroorzaken.

4. Vaatwasser

Het klinkt misschien gek omdat de vaatwasser zelf schoonmaakt, maar ook deze verdient een schoonmaakbeurt. Bacteriën vinden de warmte en vochtigheid van een vaatwasser fijn en kunnen, als ze niet snel worden verwijderd, schade aanrichten. Oplossing: natuurazijn. Haal de vaatwasser leeg, vul het bakje waar je normaal gesproken het afwasmiddel in doet met natuurazijn en laat de vaatwasser op de hoogste stand draaien.

5. Vriezer

Helaas gaan bacteriën niet dood door de lage temperatuur in de vriezer. Het is dus van belang om de vriezer ook mee te nemen. Zet de vriezer uit, laat hem ontdooien en maak het vervolgens schoon met een doek en wat water en natuurazijn. Yes, de vriezer kan weer gevuld worden.

6. Koelkast

Heerlijke plekjes waar veel vuil, voedselresten en stof in blijven plakken, zijn de rubberen randjes van de koelkast. Maak het rubber schoon met een sopje en wat schoonmaakmiddel en het vuil is verdwenen.

7. Knoppen van het fornuis

Tijdens het bereiden van eten kunnen er veel voedselresten op het fornuis komen, ook tussen de knoppen. Bij sommige fornuizen kunnen de knoppen losgedraaid worden, ideaal om schoon te maken. Als dit niet het geval is, kan een wattenstaafje ook helpen om het vuil te verwijderen.

8. Afzuigkap

De afzuigkap is zeker een vergeten plek in de keuken tijdens het poetsen. Door het koken blijven er veel vetresten op de afzuigkap, waardoor het stof blijft plakken. Het is daarom een grote klus om het schoon te maken, maar met een beetje afwasmiddel, heet water en een doekje blinkt je afzuigkap weer!

9. Tegelvoegen

Wie tegels in de keuken heeft, krijgt er een klusje bij. Door de vele bacteriën in de keuken kan er snel schimmel tussen de tegelvoegen komen. Niet zo fris en zonde! Het wondermiddel om de voegen goed schoon te krijgen is Tea Tree-olie. Deze olie doodt schimmels en heeft een antibacteriële werking. Breng het middeltje aan, laat het een halfuur intrekken en je keuken is weer helemaal klaar voor gebruik.

10. De vuilnisbak

Wanneer de vuilnisbak vol is verwisselen we de zak, maar vergeten we al gauw om de vuilnisbak zelf ook schoon te maken. Vuil, stof en voedselresten kunnen snel achterblijven, bijvoorbeeld op de bodem of aan de onderkant van de klep. Daarnaast is een vuilnisbak een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Geen slecht idee dus om de vuilnisbak en de vloer daaromheen wekelijks grondig van een poetsbeurt te voorzien.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je waterkoker moet schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: Pexels