Marlieke

Zo wordt je zelfgemaakte pizza nóg lekkerder

Een diepvriespizza in de oven doen of een pizza laten bezorgen is soms echt een uitkomst. Maar toegegeven, zelf pizza maken is ook heel leuk en misschien nog wel veel lekkerder. Iedereen die weleens zelf pizza maakt, weet echter dat het geen kinderspel is. Wel is het die chaos in de keuken meer dan waard. Als je deze veelgemaakte fouten weet te voorkomen, zul je al helemaal niet meer teleurgesteld worden door je zelfgebakken pizza. Aan de slag!

1. Deegroller gebruiken

Als je een mooi deegje hebt gemaakt voor je pizzabodem, is het nog de kunst om hem uit te rollen tot een grote cirkel. Misschien dat je op dat moment al snel naar de deegroller grijpt, maar het advies luidt om dit juist niet te doen. Met een deegroller verwijder je namelijk ook de lucht uit het deeg, waardoor de structuur van je bodem verandert. Rol het deeg dus uit met je handen vanuit het midden. Iets meer werk, maar je proeft het zeker terug!

In onderstaande video zie je hoe je het deeg met de hand uitrolt.

2. Te veel toppings

Zelf pizza maken is dé gelegenheid om hem te beleggen met je favoriete smaakcombinaties. Wees echter niet te gulzig met het aantal toppings. Een te zware topping kan er namelijk toe leiden dat de bodem inzakt en niet goed gebakken wordt. Professionele pizzabakkers raden aan om naast de kaas nog twee tot drie andere toppings te kiezen.

3. De ovendeur openen

Gaat het wel goed achter dat ovendeurtje? Je wilt natuurlijk niet dat je zelfgemaakte pareltje aanbrandt. Pas echter op met het openen van de ovendeur als je pizza nog aan het bakken is. De koude lucht die dan de oven binnenkomt en de warmte die ontsnapt kunnen het bakproces verstoren.

4. Pastasaus gebruiken

Heb je een mooie pizzabodem gemaakt, dan is het tijd om ‘m te bestrijken met een lekker tomatensausje. Gebruik hiervoor alleen nooit een potje pastasaus, waarschuwen de pizza-experts. De saus op de pizza moet namelijk nog niet van tevoren gekookt zijn. Door de hitte in de oven kan reeds gekookte saus namelijk te bitter of juist te zuur gaan smaken. Kies dus voor ‘rauwe’ saus op basis van tomatenblokjes of gezeefde tomaat.

5. Toppings niet bij de hand

Is je pizzabodem belegd met pizzasaus, dan is het een race tegen de klok om je toppings erop te leggen. Waarom? Hoe langer je wacht met het beleggen van de pizza, hoe groter de kans dat het deeg plakkerig en te warm wordt. Dit heeft weer een slechtere structuur (en een rommeligere keuken) tot gevolg. Zorg er dus voor dat je toppings gesneden en al klaarliggen zodra het deeg af is.

Lees ook: Diepvriespizza uit de oven? Zo voorkom je dat het midden koud blijft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Eat this, Favorflav | Beeld: Pexels