Jasmijn

Er blijken allerlei handige trucjes voor te zijn

Fruit is het allerlekkerst als het goed rijp is. Het moet niet te hard, maar ook weer niet te zacht zijn. Hoe weet je nou wanneer je fruit de ‘precies goed’-status heeft bereikt? Dat verschilt per fruitsoort. Wij vertellen je waar je bij verschillende soorten op moet letten. 

Watermeloen, kiwi en nectarine

De rijpheid van een watermeloen controleer je aan de hand van een klopje. Klinkt hij hol, dan is dat een goed teken. Ook als een watermeloen zwaar is en licht zoet ruikt, weet je zeker dat hij rijp is. Een rijpe kiwi herken je aan drie dingen: een volledige bruine buitenkant (zonder groene plekken), een bolle vorm zonder rimpels en een goed aanwezige geur. Ruikt een kiwi nog nergens naar? Dan is hij duidelijk nog niet rijp. Bij een nectarine is de kleur erg belangrijk. Als hij nog een beetje groen is, wijst dat erop dat hij nog verre van rijp is. Daarnaast moet hij stevig aanvoelen, moet je er een beetje in kunnen knijpen en hoort hij een zoete, niet al te overweldigende geur te hebben.

Perzik, vijg en mango

Een rijpe perzik heeft een behoorlijk aanwezige geur en een stevige schil waar je zachtjes in kunt knijpen. Is die schil te zacht, dan is dat geen goed teken. Een rijpe vijg herken je aan een ietwat rimpelige schil (maar niet té) en een diepe, paars-bruine kleur. Bij een rijpe mango hoort het knobbeltje bovenaan zoet en fruitig te ruiken. Daarnaast hoort hij een beetje mee te geven als je erin knijpt. Een rijpe mango weegt bovendien ook altijd net wat meer dan een exemplaar dat nog niet rijp is.

Ananas en granaatappel

Of een ananas rijp is, kun je meteen ruiken. Ruikt hij niet zoet? Dan is het nog geen tijd om hem te verorberen. Een ananas hoort ook zwaar te zijn en groene bladeren te hebben. Bij granaatappels wordt de rijpheid tot slot vooral bepaald door het gewicht. Een goede granaatappel weegt behoorlijk wat, omdat hij vol zit met sap. Daarnaast moet de schil strak en stevig zijn. Dan is het smullen geblazen!

Lees ook: Op deze manier bewaar je je groente en fruit het beste met warm weer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Beautify | Beeld: Unsplash, Jo Sonn