Eindelijk het verlossende antwoord!

Hét keukenapparaat van het afgelopen decennia is by far de Airfryer. De in 2010 door Philips geïntroduceerde Airfryer is de afgelopen jaren erg populair geworden. Ook niet heel gek, want de Airfryer biedt veel gemak en comfort in de keuken. Toch blijven er nog steeds veel vragen onbeantwoord over dit nieuwe wonderapparaat. Kun je bijvoorbeeld wel of geen olie – net als in de frituurpan – toevoegen aan het apparaat? Dit is het verlossende antwoord.

Gebruik van de Airfryer

De Airfryer wordt ook wel een heteluchtfriteuse genoemd. In het apparaat draait hete lucht op een circulerende manier rond. Veel mensen gebruiken een Airfryer voor het bereiden van friet en frituursnacks. Er is daarom vaak verwarring over het feit of de heteluchtfriteuse een vervanger voor de frituurpan is. Dit kan het inderdaad zijn, maar de Airfryer kan voor nog veel meer etenswaren gebruikt worden. Om deze reden kan een Airfryer beter gezien worden als een vervanger voor diverse ovengerechten dan een vervanger voor een frituurpan.

Wel of geen olie toevoegen?

Het toevoegen van extra olie aan de heteluchtfriteuse is dan ook geen goed idee. Wanneer er een laag olie op de bodem van de pan terecht komt en er hete lucht bij komt, kan het flink gaan spatten. Volgens Aifryer-fabrikant Philips zijn tegenwoordig veel etenswaren die voor de Airfryer geschikt zijn, voorzien van een geprepareerd olielaagje. “Etenswaren en gerecht die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kun je zonder olie in de Airfryer plaatsen. Je hoeft alleen olie toe te voegen als je gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet behandeld zijn, zoals ongemarineerde kip”, staat vermeldt op de site van Philips. Let wel, voeg de olie voor de marinade niet apart toe aan de heteluchtfriteuse, maar marineer etenswaren als vlees, kip of groenten van te voren en plaats ze vervolgens in de Airfryer.

Lees ook: 4 tips om je airfryer schoon te houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Kookfans