redacteur

Het is belangrijk dat je je airfryer regelmatig een poetsbeurt geeft

Airfryers zijn fantastische dingen. Je bakt er groenten, snacks of aardappelen lekker krokant in en dat allemaal op basis van lucht in plaats van vet. Een superhandige uitvinding, maar om hem goed te laten functioneren, is het wel belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt. Hoe precies? Wij geven je een aantal tips.

‘Aangekoekte airfryer niet te redden’

Pim Brouwer van frituurgezond.nl benadrukt hoe belangrijk het is om je airfryer schoon te houden. “Je kunt viezigheid in de airfryer beter voorkomen dan genezen. Want een aangekoekt exemplaar is niet meer te redden”, zegt hij.  Oké, zo’n heteluchtfriteuse heeft blijkbaar vaker een poetsbeurt nodig dan we denken.

Hieronder vind je 4 tips om je airfryer schoon te houden.

1. Na elk gebruik

Een gewone frituurpan hoef je niet na elk gebruik schoon te maken. Omdat veel mensen een airfryer aanschaffen als vervanging van de frituurpan, gaan ze er vanuit dat hiervoor hetzelfde geldt. Echter, eens per maand snel een doekje over het apparaat heen halen is niet genoeg. Sterker nog, je zou je airfryer wél na elk gebruik schoon moeten maken! Reinig hem iedere keer nadat je er iets in hebt bereid, in plaats van hem meteen terug te zetten in de kast.

2. Direct schoonmaken

Maak de airfryer meteen schoon nadat je hem gebruikt hebt. Brouwer adviseert om daar gelijk mee te beginnen als de airfryer nog warm is. Na het opdienen van de maaltijd vul je de bak met warm water en wat afwasmiddel, zodat het kan weken terwijl je aan het eten bent. Na de maaltijd kun je dan de restjes vet en eten makkelijk verwijderen uit de bak en je airfryer nogmaals een spoelbeurt geven. Volgens Brouwer is dit de perfecte manier om je heteluchtfriteuse in goede conditie te houden.

3. In de vaatwasser

De opvangbak en het mandje van de airfryer kunnen in de meeste gevallen gewoon in de vaatwasser, dus dat scheelt je een hoop poetswerk. Echter, dit is niet altijd goed voor de antiaanbaklaag in de bak of het mandje en voor het plastic handvat. Wil je de levensduur van het apparaat wat verlengen? Was de airfryer dan dus liever met de hand. De pan en het mandje kun je schoonmaken met een zachte spons, voor de hoeken kun je een tandenborstel gebruiken. Haal ook eens per week een microvezeldoekje over de buitenkant, om vette vingers te verwijderen.

4. Verwarmingselement schoonmaken

Naast de regelmatige poetsbeurt is het ook verstandig om eens in de twee tot drie maanden het verwarmingselement van het apparaat schoon te maken. Dat doe je door de airfryer op de kop te zetten, met de pan en het frituurmandje eruit. Op het grillelement zitten vaak veel vetspetters. Je kunt dat element schrobben met een zachte borstel of spons en een mild schoonmaakmiddel.

Lees ook: Zo maak je de meest krokante vis uit de Airfryer ooit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Kookfans