Maayke

Na bepaalde tijd kunnen groene uitlopers op uien ontstaan

We zorgen ervoor dat we altijd uien in huis hebben. Voor bijna 80 procent van de recepten hebben we immers wel een uitje nodig. Heb je ze al een tijdje in de kast liggen? Dan kan het voorkomen dat er groene uitlopers op de uien ontstaan. De grote vraag luidt nu: kun je deze uien nog gewoon eten? Of is het beter om deze uien niet meer voor je gerechten te gebruiken?

Groene uitlopers

Om maar direct met de deur in huis te vallen: uien met uitlopers hoef je niet linea recta de prullenbak in te gooien. Het enige nadeel aan deze uitlopers? Ze hebben vaak een bittere smaak. Dit proef je vooral wanneer je ze rauw in een gerecht verwerkt. Heb je een ui met een groene uitloper in huis en wil je deze rauw aan een gerecht toevoegen? Zorg er dan voor dat je de uitloper verwijdert. Snijd de ui doormidden en haal het groene gedeelte met de punt van het mes uit de ui. De rest van de ui kan je nog gewoon gebruiken!

Uien op juiste plek bewaren

Om voortaan die vervelende uitlopers te voorkomen, is het belangrijk dat je ze op de juiste plek en op de juiste manier bewaart. Bewaar uien altijd op een donkere, koele plek. Het liefst net iets koeler dan kamertemperatuur. Een goede plek zou bijvoorbeeld in de bijkeuken op een open plek of in een lade zijn. Bewaar ze vooral niet in de koelkast. Hierdoor worden ze sneller zacht en sompig. Iets dat we liever niet willen natuurlijk. Zorg er daarnaast voor dat de uien niet in de buurt van de aardappelen liggen, want hierdoor kunnen uien ook sneller uitlopers krijgen.

Lees ook: Keuringsdienst van Waarde: ‘Uien in de supermarkt soms wel een jaar oud’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Pixabay