29 juni 2017

Het klinkt een beetje vreemd, maar dit is dus echt heel lekker!

Tig jaren geleden kon men zich niet voorstellen dat koekjesdeeg tegenwoordig zo geliefd is. Want ja, deeg moet toch eerst in de oven? Nee hoor, het wordt met liefde rauw gegeten. Die koekjesdeegtrend lijkt voorlopig nog niet overgewaaid te zijn. Zo bestaat er nu ook gefrituurd koekjesdeeg!

Dit heb je nodig voor het koekjesdeeg:

  • 55 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60 gram kristalsuiker
  • 60 gram bruine suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 175 gram chocoladechips

Dit heb je nodig voor het samenstellen en frituren:

  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 gram kristalsuiker
  • 240 milliliter melk + een 10 milliliter
  • 10 milliliter plantaardige olie
  • 950 milliliter olie, om te frituren
  • kookthermometer

Zo maak je het koekjesdeeg:

  • Meng de boter en beide soorten suiker met elkaar en roer twee tot drie minuten tot de boter de suiker heeft opgenomen en het fluffy is.
  • Voeg daarna het ei en vanille-extract toe en meng opnieuw. Roer daarna de bloem en zout door het mengsel.
  • Hierna kun je ook de chocoladechips toevoegen. Verdeel daarna het beslag in twintig en maak hier bolletjes van. Laat de bolletjes daarna (minstens) een uur rusten in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om er de volgende dag mee verder te gaan.

Zo frituur je het:

  • Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Roer daarna de melk en plantaardige olie erdoorheen tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Doe de frituurolie in medium grote (frituur)pan. Schenk de olie in de pan tot de olie 5 centimeter diep in de pan zit. Verwarm de olie daarna tot 180 graden.
  • Pak daarna de koekjesballetjes uit de koelkast en dip dit in het mengsel. Zorg ervoor dat het balletje compleet bedekt is. Doe het balletje daarna voorzichtig in de frituurpan en frituur er ongeveer 3 tot 4 tegelijkertijd.
  • Frituur de balletjes 2 minuten per kant. Frituur de balletjes tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Haal ze daarna voorzichtig met een lepel uit de pan en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk frituurolie meeneemt. Laat de balletjes daarna uitlekken op keukenpapier. Herhaal voorgaande stappen tot je alle 20 balletjes hebt gefrituurd.
  • De balletjes kunnen het best geserveerd worden wanneer ze nog warm zijn, maar niet meer heet. Serveer ze eventueel met wat chocoladesaus of slagroom.

Bron: Sugar Hero. Beeld: videostill Handle the Heat