Kookfans

Volgens de wiskunde is dit dé manier om je taart te snijden

Een taart staat ongeveer symbool voor een leuke gebeurtenis of mooie tijd. Een verjaardag, een nieuw diploma, een bruiloft of gewoon om te vieren dat het weekend is. We eten eigenlijk vaker taart dan je misschien denkt. Maar wij kwamen erachter dat onze manier van taart snijden dus al die tijd al veel beter kon. Huh? Wij leggen het je uit!

Taart verkeerd snijden

Je kent het wel: een mespunt zet je in het midden van de taart, en je trekt langzaam lijnen naar de buitenkant van de heerlijke zoete traktatie. Zo snijd je voor alle gasten (en natuurlijk ook voor jezelf) een mooi puntje af. Toef slagroom erop, en klaar. Maar dat blijkt dus niet de béste manier te zijn om de boel aan te pakken. Meestal eet je een taart namelijk niet in één keer op, maar bewaar je deze deels in de koelkast. Maar dan merk je al snel dat de zijden waar de binnenkant ‘open’ is, erg droog worden. Dat is precies het effect van op de verkeerde manier je taart snijden. Gelukkig zijn er mensen zoals Brady Haran op deze wereld. Hij legt piekfijn uit hoe het dan wel zou moeten.

Genie op cakegebied

De uitvinder van de beste manier om je cake te snijden is één van de grootste wetenschappers die Engeland ooit gekend heeft. Francis Galton, zoals de man heet, is de bedenker van verschillende wiskundige principes die vandaag de dag nog gebruikt worden. Ook hebben we het aan hem te danken dat we tegenwoordig criminelen kunnen opsporen met vingerafdrukken. Maar waar hij zich dus écht druk over maakte, was uitgedroogde cake. En daarom publiceerde hij in 1906 in een belangrijk wetenschappelijk blad zijn betere methode om taart te snijden.

De betere methode

Zoals wiskundige Brady Haran in de video hieronder uitlegt: de beste manier om je cake te snijden, is de manier waarmee je zo min mogelijk van de binnenkant open legt. Door de cake niet in punten te snijden, maar als het ware in “repen”, kun je de overgebleven cake vervolgens weer bij elkaar schuiven. Het enige nadeel is dat de stukken cake die je hiermee afsnijdt niet allemaal gelijk zijn. Maar goed: je cake blijft dus wel heerlijk zacht. Geen uitgedroogde korrels droge cake meer, maar altijd het perfecte plakje!

 

Lees ook: Kom maar door: zo maak je een overheerlijke ijstaart

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: YouTube Numberphile | Beeld: Videostill YouTube Numberphile